Na Zlatnom lavu 15 predstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine naš je festival pun kao šipak koštica, a svojim repertoarom svjedoci convivenzu - suživot - taj duh koji Istru cini Istrom, kazao je Damir Zlatar Frey, umjetnicki direktor, utemeljitelj i selektor festivala, na predstavljanju Zlatnog lava u INK-u. Medunarodni komorni teatar Zlatni lav ce se ove godine održavati od 1. do 10. srpnja u Umagu.

Medu ansamblima koji u srpnju dolaze u Umag ima i onih koji se nikad prije nisu predstavili ni u Istri ni u Hrvatskoj. Tako stiže i ansambl madarske manjine Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz sa spektakularnom postavom "San Ivanjske noci" Williama Shakespearea u režiji Zoltana Puškaša, koja i otvara festival.

Za sudjelovanje na 12. ediciji Zlatnog lava prijavilo se cak 117 predstava, medu kojima je selektirano njih 15 iz pet zemalja. Drugog dana festivala publika ce moci pogledati predstavu "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša u režiji Gradimira Gojera, a u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Treceg dana festivala, 3. srpnja na repertoaru su dvije predstave: "Sluškinje" Jean Genet u režiji Damira Madarica Gradskog kazališta "Joza Ivakic" iz Vinkovaca te "Adagio" Lade Kaštelan u režiji Marine Petkovic Liker Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

Predstava "Jaz Vas Ljubim" A. P. Cehova u režiji Nikole Zavišica Slovenskog ljudskog gledališca iz Celja na redu je 4. srpnja, kao i predstava "Šajning" po tekstu i u režiji Boruta Bucinela Gledališca Glej iz Ljubljane. Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina predstavit ce se komadom "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u režiji Ksenije Krcar, i to 5. srpnja, a istog dana publika ce moci pogledati "Bolnicu na kraju grada" Hriste Bojceva u režiji Saše Broz u produkciji Gradskog satirickog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Piccolo teatro Cittá di Capodistria u Umag dolazi 6. srpnja s predstavom "La memoria di Medea" po tekstu i u režiji Livija Crevatina, a iste veceri publika ce moci pogledati i predstavu "U samoci pamucnih polja" Bernard-Marie Koltésa u režiji Deana Damjanovskog iz Nacionalnog kazališta "Jhk-Džinot" iz Velesa. Predstava "Staza divljaci" F. K. Kreca u režiji Filipa Grinvalda iz Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke na redu je 7. srpnja.

INK ce u Umagu gostovati s predstavom "Cast" Joanne Murray-Smith u režiji Ivice Šimica 8. srpnja, a istog dana publika ce moci pogledati predstavu "Cas za tango" po tekstu i u režiji Vesne Pernarcic kazališta Pernarcic & Pernarcic iz Ljubljane.

Predzadnjeg dana festivala Drama iz Maribora dovodi "Antigonu" po tekstu Dominika Smole u režiji Jake Andreja Vojeveca, a zadnjeg dana festivala, prije svecanosti dodjele nagrada, Prešerenovo gledališce iz Kranja uprizorit ce predstavu izvan konkurencije "Staklena menažerija" Tennesseeja Williamsa u režiji Zlatara Freya.

O nagradenima ce odlucivati troclani žiri, Mani Gotovac, Sibila Petlevski i Miran Hajoš, a bit ce dodijeljena i nagrada publike. Predstavnik sponzora nagrada Siniša Farkaš predstavio je Zlatne lavove, rad Ivice Propadala koji su izradeni u Rogaškoj Slatini.

Novost ovogodišnjeg Zlatnog lava je bienalna izložba kazališnih plakata u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre. Gorka Ostojic Cvajner, ravnateljica MSUI-ja, kazala je da je izbor autora bio jednostavan, a to ce ove godine biti pokojni Predrag Spasojevic. U cast Antoniju Coslovichu 6. srpnja u parku ispred gradskog kazališta bit ce postavljena bista, rad Mate Cvrljaka. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter