Na Zlatnom brigu zasađeno 1.600 sadnica maslina

(A.DAGOSTIN)
(A.DAGOSTIN)

Maslinar Milan Matković iz uljare Zlatni brig, višestruki dobitnik međunarodnih nagrada za kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja, prošlog je mjeseca udvostručio maslinik smješten na brdovitom terenu nadomak Pagubica iz smjera Cerovlja.

Angažiranim radnicima s mehanizacijom za radove i sadnju 1.600 maslina, na površini od 8,5 hektara novog maslinika, ukupno je trebalo tek šest tjedana, a time je čitav maslinik u srcu Istre dobio već zavidnu površinu od otprilike 17,5 hektara maslinika. Naime, u rodnom je kraj ovaj francuski povratnik 2010. godine bio zasadio prvih 1.600 maslina.

Masline posađene u jatu

Ako se tome pribroje početni radovi na uređenju tri maslinika ruskih investitora na susjednim brdima u smjeru istoka (sela Grešti i Učke) može se zaključiti da je čitav ovaj krajolik oko mjesta Pagubica u velikoj mjeri promijenio vizuru iz zelene šikare i šume u smeđezelene maslinike poredane na fascinantnim terasama.

Sadnja je kod Matkovića potrajala tri tjedna, a posađene su: istarska belica, leccino, pendolino i frantoio. Novi maslinici su smješteni niže, u zavjetrini ("u jatu") okolnih brda, te 73-godišnji pagupčanski maslinar, koji osim svojih otkupljuje i prerađuje plodove lokalnih maslinara, očekuje uspješne buduće berbe. Trenutno vlada pomalo već ljetna žega i suša, pa kaže da će uskoro morati zalijevati nove sadnice, što mu nije posve lak i jeftin posao, budući da do njegove uljare nema vodovodnog ogranka.

Još im je veći problem što nema ni struje, pa djelatnost mora obavljati preko agregata. Trebalo bi "pojačati" trafostanicu u Pagubicama i provesti struju do uljare, što ne smatra osobitim problemom, ako postoji volja. Stoga će nanovo kontaktirati novopostavljenog direktora Elektroistre kod kojeg se nada da će biti bolje sreće.

Zaštita kamenom prašinom

Dogodine mu je u planu zasaditi maslinama dodatnu površinu od 3,5 hektara, a kasnije urediti i maslinik na sjevernoj strani uljare, kaže nam dok se maslinikom pod jakim nagibom vozimo terenskim vozilom. S obzirom na nagib terena pitamo ga plaši li se erozije, na što nam niječno odgovara, te spominje još jednu novu ideju koje se dosjetio za unapređenja svoga maslinika. Naime, sada planira pokušati štititi masline od nametnika prašinom dobivenom od mljevenog domaćeg kamena, o čemu je iskustva stekao u francuskim maslinicima, gdje se ta metoda uspješno primjenjuje.

Matković i dalje smatra da je ovaj brdoviti kraj između akumulacijskog jezera Butoniga, Učke i Pazina, među najboljima za uzgoj maslina i da ovdašnje ulje "Grimalda" može postati svjetski poznati brend i preporoditi ovo slabo naseljeno područje. (A.DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter