Na Zlatnoj sopeli šarene nošnje i ples

Trinaeste mediteranske folkorne susrete "Zlatna sopela" otvorilo je sinoć šest grupa iz Europe i Kanade
Trinaeste mediteranske folkorne susrete "Zlatna sopela" otvorilo je sinoć šest grupa iz Europe i Kanade

Trinaeste mediteranske folkorne susrete "Zlatna sopela" otvorilo je sinoć šest grupa iz Europe i Kanade, pred izuzetno srdačnom publikom na Trgu slobode. Sve je počelo mini nastupima folkloraša na porečkoj rivi, odakle je krenuo defile starogradskim ulicama.

Na pozornicu su, uz zvukove Mantinjade na sopelama, najprije stali predstavnici svih grupa. Predstavio ih je voditelj programa Tin Modrić, a nakon uvodnih riječi inicijatora i direktora festivala Ante Cukrova, susrete je službeno otvorila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Prvi su nastupili članovi folklornog društva Frankopan iz Vrbnika na Krku, koji su tradicionalne plesove izveli u izvornom obliku, u pratnji vele i male sopele. Uslijedio je razigran i energičan ples Kanađana irskih korijena u maslinasto zelenim kostimima Les Eclusiers iz gradića Lachine u Quebecu.

Jedna od najstarijih folklornih družina u Moravskoj - Jasenka iz češkog Vsetina pokazala je vrtložni ples uz pratnju orkestra u kojem prevladavaju violina i cimbal. Povijest folklornog ansambla Istebna iz istoimenog gradića u Poljskoj, na tromeđi s Češkom i Slovačkom, seže u daleku 1901. kad Highlanders izvode svoje gorske plesove pred austrijskim nadvojvodom Frederikom. Od tada grupa nosi današnje ime, a pokazala je plesove i pjesme povezane s radom i svakodnevnicom stanovnika visokih planinskih predjela.

Atraktivni su bili i Crnogorci iz Akademskog kulturno-umjetničkog društva "Mirko Srzentić", osnovanog 1965, plešući uz pjesmu, bez instrumenata. Završnica prve večeri povjerena je entuzijastičnim Talijanima, Gergentu iz sicilijanskog Agrigenta, koji zvukom i pokretom dočaravaju život seljaka i ribara.

Na Zlatnoj sopeli će do subote nastupiti ukupno 12 grupa iz Crne Gore, Češke, Italije, Kanade, Poljske, Slovenije, SAD-a i Hrvatske. U prijepodnevnim satima grupe će animirati publiku na gradskim ulicama, a glavni program svake večeri započinje na Trgu slobode u 21 sat.

U suradnji s udrugom Bio Istra na trgu su predstavljeni autohtoni prehrambeni proizvodi i suveniri, a u galeriji kluba Galija otvorena je izložba Likovne udruge Poreč na temu "Mediteran".

Organizator Zlatne sopele je Musicistra, sredstvima porečke Turističke zajednice i uz tehničku pomoć Grada Poreča. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter