Na žene treba misliti svaki dan

Čestitke i pokloni sa štanda istarske Ženske inicijative HNS-a (N. LAZAREVIĆ)
Čestitke i pokloni sa štanda istarske Ženske inicijative HNS-a (N. LAZAREVIĆ)

Subotnje jutro na pulskoj je tržnici proteklo u prazničkom ozračju. U obilježavanje Međunarodnog Dana žena uključili su se korisnici i volonteri pulskog Prihvatilišta za beskućnike. Za ovu su prigodu pripremili, te na štandu na Narodnom trgu kod centralne gradske tržnice ponudili svoje ručno izrađene proizvode i ukrase.

Dobrovoljnim prilogom, "za bolju polovicu" su se tako mogle pribaviti pokoje sitnice, a na taj način podržati rad vrijednih korisnika kojih je trenutno u prihvatilištu osam. Izloženi su zaista zanimljivi, uglavnom ukrasni predmeti, zatim čestitke i nakit, većinom izrađeni od prirodnih materijala. Ponuđene su predmete korisnici izradili u kreativnoj radionici pod vodstvom Đurđice Poštić Zajačko. Istim povodom, pripadnice Ženske inicijative uz nekolicinu ostalih članova pulske podružnice Hrvatske narodne stranke sa svog su štanda uz čestitke dijelili prigodne poklone i promotivni materijal.

- Sretni smo što se je od 1910. godine pa do danas ipak puno promijenilo u pozitivnom smislu. Danas, osim što imaju svoj glas, žene aktivno sudjeluju u društveno-političkom životu, nisu samo majke i domaćice, već su i poslovne žene. No, žalosti nas činjenica da još uvijek ima dosta žena koje trpe psihičke i fizičke torture, ili u krugu obitelji ili na poslu. Želja nam je da se to promijeni, na način da žene dignu svoj glas. Bitno je da znaju kako na razini grada, županije, ali i države postoje ljudi kojima se mogu obratiti. Također, mogu se obratiti i našoj Ženskoj inicijativi, da zajedno nađemo put njihova izbavljanja iz onog čega danas ne bi trebalo biti, rekla je ovom prigodom predsjednica Ženske inicijative HNS-a Istarske županije, Elvira Krizmanić Marjanović.

Predsjednica Gradske organizacije ORaH-a Pula, Dragica Pršo istaknula je njihovo zalaganje za rodnu ravnopravnost i paritetnu demokraciju, dakle najmanje pedeset posto žena u politici.

- Želimo jače uključivanje žena na tržište rada, lišeno diskriminacije, kako bi žene postale ekonomski nezavisnije, a time i ravnopravnije članice našeg društva. Na žene treba misliti svaki dan, a ne samo na ovaj praznik, rekla je Dragica Pršo koja je zajedno s ostalim predstavnicima GO ORaH-a prolaznicima dijelila prigodne letke, simbolične pisane poruke i sitne poklone. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter