Na žene sve češće nasrću sinovi i kćeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nasilje u obitelji je u porastu: zastrašuje podatak da su u Hrvatskoj od 2001. godine ubijene 242 žene. U osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je ubijeno devet žena, a ubojice su uglavnom bili supružnici i bivši partneri. U istom je razdoblju evidentirano sedam pokušaja ubojstva žena, a ta su zlodjela opet počinili supružnici ili partneri, ali i sinovi te kćeri. U Istri je jedna žena životom platila nedostatak hrabrosti da napusti supruga, navodi Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra.

Lani je u Hrvatskoj ubijeno 14 žena u obitelji, bilo je 15 pokušaja ubojstava žena. Sve je veći broj sinova i kćeri koji dižu ruku na majku. Raste i broj tjelesnih, teških tjelesnih i osobito teških tjelesnih ozljeda koje se nanose ženama, a takvih je žrtava ove godine bilo 259. Lani ih je u Hrvatskoj bilo 470. U Istri su ove godine 33 žene ozlijedili njihovi partneri, a lani njih 55.

- Od 2001. do konca ovogodišnjeg kolovoza u Hrvatskoj su ubijene 242 žene samo zato jer nisu imale odlučnosti, snage i  hrabrosti izaći na vrijeme iz obiteljskog pakla nasilja. Upravo ti alarmantni podaci upozoravaju na činjenicu da žene još uvijek nisu  u dovoljnoj mjeri osviještene i osnažene u napuštanju zlostavljača, zbog utjecaja patrijarhalnog odgoja, ekonomske krize, sramote, straha, kaže Černjul. Napominje da je bilo i slučajeva nemara odgovornih službi koje prijave žena protiv nasilnika nisu dovoljno ozbiljno shvatile. Tako se dogodilo je nasilnik ubio suprugu dan nakon što ga je policija pustila iz pritvora.

- Naše društvo stoga mora puno više raditi na prevenciji nasilja, ali i na efikasnijem, strožem i dugotrajnijem sankcioniranju zlostavljača koji su se često znali provlačiti uz minimalne kazne koje bi im odrezali suci, upozorava Černjul.

U spomen na žrtve u Puli je 22. rujna mimohodom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Žene koje su žrtve obiteljskog nasilja, a koje se nemaju gdje skloniti, mogu se obratiti Sigurnoj kući Istra koja postoji već devet godina, a kroz koju je do konca prošle godine bilo smješteno 135 osoba, među kojima je bilo 59 žena i 76 djece. Osim toga, u hitnom je smještaju (vikendom, praznikom, noću) sklonjeno još 56 osoba, 26 žena i 31 dijete, napominje Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra. Žrtve najčešće trpe fizičko, psihičko i ekonomsko nasilje, a u Kući borave najviše šest mjeseci.

Na pitanje kako osvijestiti ljude na ovaj problem i što čine u Sigurnoj kući, Černjul odgovara da Kuća tradicionalnim mimohodom u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uz puštanje crnih balona, u spomen na ubijene žene, žrtve obiteljskog nasilja, svake godine dodatno senzibilizira javnost. Osim toga, prevencijskim programom i radionicama educira stručno osoblje i polaznike vrtića i škola diljem Istre da bi prepoznali različite oblike nasilja te im ukazuje na potrebu borbe protiv tog velikog društvenog zla, uz svakodnevnu pomoć ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja. (PIŠE Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter