Na Zavodu se najviše traže zavarivaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema internetskoj tražilici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Istarskoj su županiji trenutno najtraženiji - zavarivaci. Nekoliko razlicitih tvrtki traži ih cak 56! Za njima slijede brodomonteri, kojih se traži 20. Posao trenutno može naci i 12 bravara te pet brusaca.

Dosta se radnika traži u kategoriji "gradevinari i geodete". Posao se, primjerice, nudi za deset cjevara, sedam zidara, cetiri tesara i jednog armiraca.

U kategoriji "trgovci, promotori, oglašivaci" trenutno su otvorena 23 oglasa za zaposlenje. Najviše se traže trgovacki putnici i referenti za prodaju, a posao se nudi i za dva pomocna skladištara.

Osam oglasa aktualno je u kategoriji "ekonomisti, pravnici i administrativni radnici". Tako, primjerice, jedna porecka škola traži tajnicu, pazinski Centar za socijalnu skrb pravnika, a posao se nudi i za jednog knjigovodu. Poslodavci traže i 16 savjetnika u prodaji osiguranja, a jedno poduzece iz Pazina traži direktora.

U kategoriji obrade tekstila i kože traži se desetak radnika - pet šivaca u Žminju, dva tekstilna radnika, tri izradivaca gornjišta obuce te jedan stolar. Što se tice prijevoza, trenutno su otvorena tek dva natjecaja - jedan Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za inspektora sigurnosti plovidbe i drugi poduzeca Brioni koje traži deset vozaca autobusa.

Mada se prosvjetnih djelatnika traži puno manje nego na pocetku školske godine, još se uvijek nije popunilo sedam radnih mjesta - škole diljem Istra tako još traže ucitelja hrvatskog jezika, dva ucitelja razredne nastave, profesora biologije, tjelesnog i likovne kulture.

U zdravstvu se nudi zaposlenje za tek pet osoba - dvije medicinske sestre traže se u Pazinu, a dvije u Puli, dok se u Pazinu posao nudi i za jednog socijalnog radnika. U poljoprivredi se nudi zaposlenje za dvoje zainteresiranih - strucnog suradnika za zaštitu bilja i strucnog suradnika u poljoprivredi, koji bi trebao raditi na jednom znanstvenom projektu.

Posao se nudi i za dva mesara i jednog keramicara, dok su u ugostiteljstvu i turizmu otvorena tek tri oglasa - za spremacicu i konobara/icu u Rovinju te šankista u Porecu.

Nažalost, poslovnih ponuda na podrucju Istre trenutno uopce nema za umjetnike i strucnjake u kulturi, geologe, rudare i metalurge, strucnjake za elektrotehniku, društveno-humanisticke i prirodoslovno-matematicke strucnjake. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter