Na zakazani pregled ne dođe 30 posto pacijenata

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Liste čekanja, nabavka vrijedne medicinske opreme i nove liječničke specijalizacije bile su tema današnje konferencije za novinare u ravnateljstvu pulske Opće bolnice. Što se tiče listi čekanja, pacijenti i dalje najdulje čekaju na ultrazvuk štitnjače, u ovom trenutku je vrijeme čekanja 390 dana. Za fizikalnu terapiju u prosjeku se čeka četiri mjeseca, a ništa bolje nije niti u djelatnosti za unutarnje bolesti.

Sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić kazala je da ni nabavka nove opreme ne može preko noći smanjiti liste, no da se na tome kontinuirano radi te da se čekanja ne odnose na hitnoću.

- Čak 390 dana za ultrazvuk štitnjače je nedopustivo, no zasad nam jedna osoba radi na ultrazvuku pa osposobljavamo još jednu kako bi se stvari ubrzale, kazala je Hrstić. S druge strane, kazala je da se znatno smanjio rok za urološke preglede ali da i pacijenti snose dio odgovornosti jer ih čak 30 posto ne dolazi na zakazane preglede.

To je prokomentirao i rukovoditelj Djelatnosti za kirurške bolesti dr. Nadomir Gusić: - Koliko god se bolnica trudila, pacijenti nam u tome ne pomažu jer osim što se ne odazivaju na preglede, velik broj ih ne preuzima ni nalaze pa nam je radiologija puna nalaza "na čekanju". Pitam se je li tim pacijentima uopće bio potreban pregled kada im očito nije stalo do nalaza.

U nastavku je izvijestila da je bolnici od Ministarstva zdravlja odobrena 21 specijalizacija i pet subspecijalizacija kazavši da se za natječaje interesiraju i liječnici izvan granica Hrvatske. Istaknula je da je bolnica putem decentraliziranih županijskih sredstva uspjela nabaviti plazma-sterilizator, respirator i urološki ultrazvuk a uskoro bi putem državnih sredstva mogla pribaviti još dva nova ultrazvuka. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ) 

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter