Na zahtjev pape Veliki petak proglašen blagdanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuba je Veliki petak proglasila blagdanom na zahtjev pape Benedikta XVI. iskazavši poštovanje prema njegovom "transcedentnom posjetu" otoku, izvijestili su državni mediji u subotu.

Kubanska komunisticka vlada ce kasnije odluciti hoce li Veliki petak, dan na koji kršcani obilježavaju Isusovu smrt, trajno uciniti blagdanom, izvijestili su mediji. Ove ce godine Veliki petak biti obilježen 6. travnja.

Benedikt je proglašenje blagdana, koji je dio Vazmenog trodnevlja, zatražio na sastanku u utorak u Havani s predsjednikom Raulom Castrom, rekao je Vatikan.

Fidel Castro je nakon revolucije na Kubi 1959., uvodeci zemlju u socijalizam, ukinuo vjerske blagdane. Božic je vratio na zahtjev pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Kubi 1998., koji je doveo i do zaokreta u pravcu boljih odnosa države i Crkve.

Benedikt, koji je u trodnevni posjet Kubi doputovao prošlog ponedjeljka iz Meksika, pozvao je na promjene u državi i zatražio da se Crkvi dopusti veca uloga u razdoblju potencijalno teške tranzicije.


Podijeli: Facebook Twiter