Na Vodnjanštini šteta od suše 18,5 milijuna kuna

Franko Raguž (D. MEMEDOVIĆ)
Franko Raguž (D. MEMEDOVIĆ)

Prve procjene pretrpljenih šteta na poljoprivrednim kulturama uslijed dugotrajne suše, zbog koje je župan Valter Flego proteklih tjedana proglasio elementarnu nepogodu za područje Vodnjana, Barbana, Fažane, Ližnjana, Marčane, Svetvinčenta, Tinjana i Žminja, kazuju da samo na Vodnjanštini šteta odgovara vrijednosti od 18,5 milijuna kuna. Zasad je u tamošnju udrugu Agroturist štetu prijavilo 400 poljoprivrednika, a prijave još traju. Najviše su pretrpjele masline, ponos juga Istre, a u nekim maslinicima Vodnjana, Peroja i Fažane bilježe i stopostotne podbačaje. Kad bi u narednih deset dana pala kiša, barem bi se šteta donekle ublažila, no meteorolozi, koji najavljuju još toplih i suhih dana, ne nude puno prostora za optimistična kalkuliranja.

- Kiša bi svakako dobro došla maslinama, jer još ima vremena do berbe. Omogućila bi kvalitetnije ulje i nešto veće randmane - rekao nam je Franko Raguž, voditelj stručne službe Agroturista, udruge koja će zbog velikog interesa poljoprivrednika prijave o štetama prikupljati još cijeli drugi tjedan.

- Na maslinama je šteta od 70 do 80 posto, a ima i nasada sa stopostotnim štetama. Loza je zbog dubljeg korijenja prošla bolje, ima između 40 i 50 posto štete. Stradalo je i krmno bilje, poput lucerne i djeteline. Poljoprivrednici su imali jedan proljetni otkos, umjesto tri, četiri, a šteta im iznosi oko 80 posto. Manje štete, između 30 i 40 posto zbraja se na žitaricama, a povrće nismo ni popisivali, jer Vodnjanština nije povrtlarski kraj - kaže Raguž.

Što maslinare čeka za berbu? Raguž odgovara da će se na Vodnjanštini ove godine proizvesti tek četvrtina ulja od ukupnog potencijala.

- Posljednje dobre godine za maslinare bile su 2009. i 2010. godina. U vodnjanskim je uljarama 2010. proizvedeno 400 tona maslinovog ulja. Pa ako naša predviđanja idu ove godine do 80 posto šteta, onda u najboljem slučaju možemo izvući 100 tona ulja - kaže Raguž.

Suho vrijeme donijelo je i nešto dobrog - maslinove muhe nema puno, mada stručnjaci ipak prognoziraju da je moguće očekivati veći napad u prvoj dekadi rujna, što će i opet ovisiti o klimatskim uvjetima. Usto, maslinari trebaju voditi i računa o paunovom oku, čijem je razvoju pogodovala kišica od prije tjedan dana. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter