Na Vodnjanštini mali hoteli i vile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna izlaganja o prijedlozima detaljnih planova uredenja turistickih punktova Gajana, stancija Canestrin i Vrigolan te prijedlogu urbanistickog plana uredenja turistickog punkta Komunal, uprilicena u Vodnjanu, nisu izazvala interes gradana. Medu dvadesetak okupljenih glavninu su cinili predstavnici izradivaca planova tvrtke Urbis 72 i Grada Vodnjana, investitori i novinari. Prijedloge planova predstavili su Dragan Radolovic, Danijela Škandul i Rosana Komparic iz Urbisa.

Svi planovi temelje se na Prostornom planu uredenja grada Vodnjana, a prijedlog plana Komunala uskladen je i sa županijskim prostornim planom, buduci da se nalazi u zašticenom obalnom pojasu. Za sva cetiri plana održane su prethodne rasprave, a nakon provedene javne rasprave u suradnji Urbisa i Grada bit ce napravljeno izvješce o nacrtu konacnih prijedloga planova. Potom ce biti upuceni na ishodovanje suglasnosti, a plan Komunala treba dobiti i dodatne suglasnosti nadležnog ministarstva. Nakon cijelog postupka, vodnjansko Gradsko vijece odlucivat ce o donošenju planova.

Turisticki punkt Gajana površine je dva hektara, a plan financira privatni narucitelj, zagrebacka tvrtka Ilirija 9. Šira zona definirana je kao rekreacijska. Ondje je predvideno 50 postelja, a u prostoru se može izgraditi centralni hotel s depandansama ili centralni objekt s vilama. Planirano je i 30 do 40 parkirnih mjesta, a na podrucju cijele zone proteže se i maslinik.

Za Canestrin je izraden detaljni plan uredenja, financira ga tvrtka Ilirija 11 iz Zagreba i obuhvaca 1,63 hektara. Dijelom je vec izgraden jer se na površini od 0,3 hektara nalazi stara stancija, tipicna za Vodnjanštinu. Stancija je ruševna i ne spada u zašticeno kulturno dobro, no konzervatori su dali smjernice za njenu zaštitu. Punkt je podijeljen na dvije parcele, za trafostanicu i turisticko podrucje, a prometno se vezuje na prometnicu iz Golubova i Batvaca do županijske ceste Vodnjan - Bale. U sjevernoj zoni obuhvata dozvoljena je izgradnja maksimalno pet vila, a unutar punkta postoji i mogucnost gradnje malog hotela ili pansiona kao i teniskog terena.

Vrigolan se nalazi na podrucju katastarske opcine Galižana, unutar granica gradevinskog podrucja, a investitor izrade plana je Veljko Matic. Obuhvaca dva hektara, a jedan hektar je gradevinski, za gospodarsku i ugostiteljsko-turisticku namjenu. Glavni objekt može biti hotel uz smještajne jedinice u zasebnim vilama. Unutar obuhvata je pješacka zona, a parkirne površine pokrivaju potrebe punkta.Turisticki punkt Komunal nalazi se nedaleko od prometnice Peroj - Barbariga, obuhvaca jedan hektar, a pola te površine, odnosno pet tisuca cetvornih metara, namijenjeno je gradnji. Dozvoljena je izgradnja malog hotela ili pansiona, a na cijelom punktu predvideno je 25 postelja.

U sjevernom dijelu dozvoljena je i gradnja prateceg objekta za ugostiteljstvo, a predvidena je još površina za teniski teren i bazen te parkirne površine za autobuse.

Na prijedloge planova u Grad Vodnjan još nije stigla nijedna primjedba, a javne rasprave traju do 30. ožujka. Sažeci planova i graficki prikazi mogu se pogledati svakog radnog dana od 8 do 11 sati u vodnjanskoj sali za vjencanja.


Podijeli: Facebook Twiter