Na Vladi odluka o sanaciji kamenoloma Pedrola

Vesna Biletić i Anđelo Valić (P. GREGOROVIĆ)
Vesna Biletić i Anđelo Valić (P. GREGOROVIĆ)

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Marčani, u dijelu pitanja vijećnika, protekla je kao gotovo sve do sada u protekle četiri godine. Vijećnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) postavili su bezbroj pitanja od općeg interesa za sve mještane te općine, a vijećnici ostalih stranaka, pa i vladajućeg IDS-a, nisu postavili niti jedno pitanje. Anđelo Valić (HSU) je upozorio na stalni problem u Krničkom portu gdje nema signala mobilnih operatera. Spomenuo je kako je pražnjenje septičkih jama poskupilo za trećinu ako se računa da novi kamioni imaju za trećinu manji kapacitet, a koštaju isto ili više od prethodnih.

Razoreno brdo i odvedeni kamen

- Još je gore što čitavu uslugu sada nudi jedino Pragrande i što se kod njih jako puno čeka. To znači da će biti problema u sezoni kada se zbog turista budu brže punile septičke jame, iznio je Valić te između ostalog tražio odgovor gdje je zapela sanacija kamenoloma Pedrola u Raklju. Vijećnica Vesna Biletić (HSU) je dodala da se sada čeka pražnjenja fekalija, iz septičkih jama, od 10 do 12 dana.

- Kamenolom je zatvoren već šest godina. Ranije je napravljena strahovita devastacija, razoreno brdo i odvedeni milijuni kubika kamena na drugu stranu Jadrana. Više ne možemo govoriti o sanaciji, a općina Marčana je postala općina kamenoloma jer pored 18 četvornih kilometara, koliko je velik onaj Pedrola, vi planirate još 90 četvornih kilometara za dva kamenoloma pored Marčane. Nama trebaju poslovne zone, a ne kamenolomi i zato ćemo izbaciti kamenolome iz općinskog prostornog plana kada dođemo na vlast, najavio je Valić.

Pet godina za sanaciju kamenoloma

Na pitanja i komentare Valića glasno se osvrnuo vijećnik Diego Biljuh (IDS) koji mu je prigovorio da svojim pitanjima radi cirkusnu predstavu na vijeću. Valić mu nije ostao dužan i, između ostalog, poručio da se kulturnije ponaša.

Zlatko Cetina, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela odgovorio je Valiću da u Općini još čekaju odgovor Pragrandea po pitanju pražnjenja septičkih jama. Što se tiče Pedrole iznio je da Općina Marčana nije vlasnik tog kamenoloma i da po tom pitanju imaju ograničene ovlasti.

- Predlagali smo da sanacija traje tri godine, ali država je usvojila pet godina. Još je prije dvije-tri godine raspisan natječaj radi eksploatacije tog kamenoloma i mi smo dali prijedlog Vladi da se koncesija dade Maškunu. Ništa se od tada nije dogodilo po tom pitanju i ne znamo zašto se čekalo godinama. Od kuloara sam dobio informaciju da će sada to biti na sjednici Vlade, zaključio je Cetina. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter