Na Vinistru dolazi i Oz Clarke

Poslužitelji s vinima pripremljenima za ocjenjivače
Poslužitelji s vinima pripremljenima za ocjenjivače

Tradicionalna izložba vina i vinske opreme Vinistra održat će se u svom 24. izdanju u porečkoj dvorani Žatika od 12. do 14. svibnja. Manifestaciju i njene prateće programe najavili su na konferenciji za novinare u porečkom hotelu Laguna Parentium predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti, predsjednica ocjenjivačke komisije ovogodišnje Vinistre Caroline Gilby, direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik, porečka dogradonačelnica Nadija Štifanić Dobrilović te voditelj odjela hrane i pića hotela Laguna Parentium Emil Perdec.

"Predstoji nam rekordna Vinistra i po broju ocjenjivanih uzoraka, i po broju izlagača, a razlog tomu je još jedna odlična berba iza nas, i marketinški značaj kojeg za vinare imaju medalje osvojene na Vinistri kao potvrda kvalitete njihovih vina", rekao je otvarajući pressicu Nikola Benvenuti.

U brojkama, za ovogodišnju se Vinistru ocjenjuje ukupno 553 uzorka, najviše dosad, od čega je 245 malvazija u sklopu svjetskog natjecanja "Svijet malvazija" s uzorcima iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske, zatim još 271 uzorak ostalih vina, 14 uzoraka maslinovih ulja i 23 rakije. Pressica je inače održana upravo u pauzi ocjenivanja, koje u hotelu Laguna Parentium traje od utorka, a završava sutra. Osim ocjenjivanja na Vinistrine medalje i šampionske titule koje očekuju po jedno najbolje svježe i odležano vino autohtonih istarskih sorti malvazija, teran i refošk, u istom nizu ocjenjuju se i malvazije i terani iz ovogodišnje konkurencije za oznaku IQ odnosno Istrian Quality.

Benvenuti je najavio i dva događaja koja će prethoditi samoj Vinistri, a oba će se održati u hotelu Laguna Parentium. Prvi je od njih svečana dodjela odličja nagrađenim vinarima u srijedu 10. svibnja, a drugi je "dan za profesionalce" u četvrtak 11. svibnja, kada će istarski vinari predstaviti svoja najmlađe i najstarije malvazije zaintererisanim ugostiteljima, vinskim trgovcima i distributerima, sommelierima i drugim predstavnicima vinske struke.

S posebnim zadovoljstvom Benvenuti je najavio dolazak na ovogodišnju Vinistru najveće svjetske vinske zvijezde, uglednog britanskog vinskog kritičara, publicista i edukatora Oza Clarkea. Clarke već nekoliko godina posjećuje Istru, a njegov će ovogodišnji dolazak, smatra Benvenuti, dodatno pripomoći svjetskoj promociji Vinistre, istarskih vina, i Istre kao vinske regije. Oz Clarke će prisustvovati dodjeli Vinistrinih odličja u srijedu, danu za profesionalce u četvrtak, kada će u hotelu Laguna Parentium održati i radionicu "Sva lica terana" na kojoj će predstaviti različite stilove, od pjenušca i rosea preko svježeg i odležanog do desertnog, istarskog terana za kojega često kaže da je jedno od njegovih omiljenih vina; a prisustvovat će i otvorenju Vinistre u petak.

Svečano otvorenje Vinistre zakazano je za petak 12. svibnja u 13 sati, a zbog velikog interesa izlagača (svoje će štandove imati više istarskih vinara neko ikada dosad na Vinistri), izložbeni odnosno sajamski prostor proširen je i na bočne dvorane porečke Žatike (u kojima su prijašnjih godina održavane radionice i predavanja).

Predsjednica i koordinatorica svih ocjenjivačkih komisija ovogodišnje Vinistre, britanska vinska kolumnistica i nositeljica titule Master of wine, Caroline Gilby, rekla je na pressici da je za nju vrlo uzbudljivo upoznati ovako detaljno vina iz najnovije istarske berbe, pogotovo stoga jer je 2016. bila odlična berba koja je dala predivna vina. Gilby se posebno osvrnula na kušane uzorke mladog terana, koji su vrlo obećavajući, a zreli terani iz prošlih godišta piju se s velikim zadovoljsvom, mnogo većim nego prije pet godina kada je prvi puta kušala istarske terane. "Na ovoj manifestaciji treba doista posebno naglasiti malvaziju i teran jer su to plodovi ove regije koje ostatak vinskog svijeta nema", podvukla je Caroline Gilby svoje dojmove o kušanim vinima.

Nadija Štifanić Dobrilović je na pressici naglasila kako je Vinistra jedan od najvažnijih događaja u Poreču koji svake godine sve većom kvalitetom privlači sve više posjetitelja; Nenad Velenik je pak naglasio i turistički značaj ove manifestacije te zaželio dobrodošlicu svima koji će sredinom svibnja doći u Poreč radi vina, a Emil Perdec je u ime Plave lagune kao domaćina dijela programa i zlatnog sponzora Vinistre, ali i kao dugogodišnji član ocjenjivačkih komisija, istaknuo odličnu suradnju udruge Vinistra i njegove tvrtke, a izložbu Vinistra je uz druge atribute ocijenio i događajem velikog društvenog značaja za Istru i Hrvatsku. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter