Na vijeću o poslovanju gradskih tvrtki i ustanova

Predviđa se korekcija cijene odvoza smeća (Danilo MEMEDOVIĆ)
Predviđa se korekcija cijene odvoza smeća (Danilo MEMEDOVIĆ)

U srijedu će se na sjednici pulskog Gradskog vijeća na dnevnom redu naći poslovanja gradskih tvrtki i ustanova. Negativni rekorder prošle godine je Nogometni klub Istra 1961 s 16 milijuna kuna minusa u poslovanju, koje su, prema tvrdnjama predstavnika američkih vlasnika, već pokriveni tako da se porezni obveznici ne trebaju plašiti. Uostalom, Istra 1961 ne bi niti dobila licencu za ovu sezonu da nije podmirila "minuse" na računu jer je to jedan od uvjeta.

Glover pokrio gubitak NK Istre 1961

- Niti jedna od tužbi igrača, Dejan Radonjić na iznos od 125 tisuća kuna i Luka Franića zato što ga klub nije osigurao, nemaju veze s gubicima u poslovanju kluba u 2015. godini već su oni posljedica rada bivšeg vlasnika i bivše Uprave kluba. Što se tiče samog gubitka u poslovanju, više od 9,25 milijuna kuna gubitka odnosi se na prijavljene i neprijavljene obveze bivšeg vlasnika kluba te se taj gubitak odnosi na poslovanje kluba prije same promjene vlasnika. Gotovo 6,75 milijuna kuna odnosi se, pak, na poslovni gubitak, a poslovni gubitak nije dug nego razlika u prihodima i rashodima kluba koju je financijskim injekcijama pokrio trenutni vlasnik kluba. Uobičajeno je da bi takav gubitak bio "pokriven" ili smanjen prodajom igrača, ali je odluka bila da se igrači neće prodavati do ovog ljetnog prijelaznog roka pa nema niti prihoda od prodaje igrača, odgovorio nam je Michael Glover, izvršni direktor Istre 1961.

Gledajući takve brojke nogometnog kluba onda minus, a sve brojke navodima prije oporezivanja, od gotovo 290 tisuća kuna Fratarskog d.o.o. prihvatljiv s obzirom da je uložen u renoviranje buffeta i restorana na Bunarini, čijim će poslovanjem biti lako nadoknadiv. U tom kontekstu može se gledati i minus Pula sporta od 1,1 milijuna kuna jer ova tvrtka, koja je to postala prošle godine pretvorbom iz javne ustanove, osim što joj se povećala amortizacija za Dom sportova Mate Parlov, potražuje od Grada Pule iznosu od 1,65 milijuna kuna za otplatu dijela glavnice kredita za atletsku stazu. Međutim, ono što građanima Pule neće biti prihvatljivo su naznake, koje se iščitavaju iz izvještaja o poslovanju, o mogućem poskupljenju pojedinih komunalnih usluga, a oba izvještaja potpisuje Igor Stari, direktor Herculanee i direktor Pragrandea.

Pragrande je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 609 tisuća kuna, a u izvještaju se navodi da je izdvajanjem djelatnosti javne odvodnje kao zasebnog pravnog subjekta (ranije bilo u sastavu Herculanee) na vidjelo izašlo dugogodišnje negativno poslovanje te djelatnosti, te se naznačuje da je potrebno povećati cijenu usluge namjerava li se spriječiti negativno poslovanje.

- Izgradnjom i puštanjem u funkciju glavnog obalnog kolektora puštene su u rad i pripadajuće crpne stanice a time je uzrokovan rast troškova održavanja i električne energije. Pridodamo li tome i dugogodišnji negativan rezultat poslovanja kao posljedice nedostatnih cijena usluge jasno je da će biti potrebno izvršiti korekciju cijena usluga odvodnje i pročišćavanja ukoliko se želi poslovati pozitivno. To će biti potrebno i sukladno uredbi o najmanjoj ekonomskoj cijeni usluge javne odvodnje prema Zakonu o vodama, a isto je i u svom nalazu navela i državna revizija, stoji, između ostalog, u izvještaju direktora Pragrandea, u kojem se još navodi da je ostvarenje ovakvog pozitivnog rezultata moguće jedino uz niveliranje cijena usluga odvodnje i pročišćavanja, kao i zadržavanja programa održavanja od strane Grada Pule na istoj razini. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter