Na vidiku osnivanje Zadruge tartufara

Tartufari se zalažu za zaštitu podzemnih gljiva (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Tartufari se zalažu za zaštitu podzemnih gljiva (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Mogućnost osnivanja Zadruge tartufara Istre pobudila je veliki interes na skupštini Udruge tartufara Istra. Prva rasprava na ovu temu pokazala je da bi se pozitivni učinci zadruge prvenstveno očitovali u postizanju veće prodajne cijene tartufa koja je tartufarima najvažnija.

- Za uspjeh zadruge potrebno je dvoje: kvalitetan proizvod kojeg imamo i financijska sredstva za marketing i bazne troškove, prenio je stavove skupštine predsjednik Udruge tartufara Istra Alen Papišta, uz poziv svim članovima i eventualnim sponzorima da se odazovu raspravi o nacrtu zadruge.

Predstavnici Udruge će, zaključeno je na skupštini, ponovno kontaktirati Ministarstvo zaštite okoliša radi uključenja u izradu nacrta prijedloga i dopuna novog Pravilnika o gljivama. Poznato je da se tartufari ne slažu s postojećim pravilnikom,  kao ni sa dijelom zadnjeg prijedloga Modelnih šuma. Sporan im je dio gdje se predlaže ograničenje noćnog tartufarenja te ne dozvoljava traženje tartufa s dva plus još jednim psom za cijelog trajanja sezone već samo u dva termina. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter