Na vidikovac uskoro stiže i turistički teleskop

Uređen okoliš župne crkve (A. DAGOSTIN)
Uređen okoliš župne crkve (A. DAGOSTIN)

Plato oko župne crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije u Gračišću proteklih je mjeseci uređen zajedničkim radnim akcijama mještana, članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračišće, organizacijskog odbora manifestacije "Žive jaslice", a na inicijativu Općine.

Općina je organizirala višestruki dolazak dizalica autokošara s kojih se obavljala zimska rezidba brojnih visokih stablašica koja se nalaze unutar zidina koje omeđuju prostor župne crkve, a uređen je i travnjak oko crkve. U akciju se krenulo prije svega zbog brojnih suhih grana koje su padale na tlo i prijetile prolaznicima, ali i jednog stabla kestena koje se nalazilo preblizu zidinama čime ih je rastom destabiliziralo. Da će rezidba uljepšati predsakralni prostor općinarima je pokazala lanjska rezidba, koju su obavili radnici Hrvatskih šuma, četiri kestena ispred crkvenog kompleksa koji su ubrzo propupali, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić. Sadašnji izgled stabala (kesten, lipa…) nalikuje svojevrsnoj umjetničkoj instalaciji, ali s dolaskom toplijeg vremena može se očekivati da će i ona zazeleniti. Tada se planira sadnja nekoliko stabala maslina koje će stvarati manje vegetacijskih otpadaka od postojećih kestena.

Popularni turistički vidikovac iza gračaške župne crkve već je sada dobio potpuniji horizont pogleda, naročito u smjeru Pićna, Plomina, ali i mora odnosno otoka Cresa koji se s te pozicije mogu vidjeti. No, prava će atrakcija biti promatrati brdoviti krajolik turističkim teleskopom čije se postavljanje uskoro očekuje, najavljuje načelnik Mijandrušić koji kaže da se još dogovara sama lokacija s lokalnim župnikom. Teleskop je već nabavljen, a s 50 posto sufinanciralo ga je Ministarstvo turizma budući da je njegova nabavka kandidirana zajedno s projektom obnove 8-kilometarske pješačke staze sv. Šimuna. U sklopu potonjeg projekta također je postavljena nova turistička ploča na samom početku trase. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter