Na Vezuvu najvece smetlište u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju nacionalnog parka Vezuv zabranjeno je brati gljive, ali je dozvoljeno otvarati najvece odlagalište smeca u Europi. Ne radi se o šali, vec o pravom stanju na jugu Italije odakle svakodnevno stižu snimci gradske gerile, otvorenih sukoba stanovnika opcina podno Vezuva s policijom.

Cudno, ali istinito: nakon što je 1995. godine talijanski parlament donio zakon o osnivanju nacionalnog parka Vezuv, na podrucju parka nastavljaju se otvarati nova odlagališta.

Zvuci poprilicno groteskno da je, primjerice, na prostoru parka zatvorena i jedna od najpoznatijih europskih motocross staza kako se ne bi poremetio prirodni sklad: nema motora, ali ima smeca i to sve više.

Nedavni vrlo oštri ulicni sukobi s policijom poceli su kada je obznanjena odluka o otvaranju novog odlagališta na granici izmedu opcina Terzigno i Boscoreale, a radi se o najvecem odlagalištu u Europi.

Nacionalni park je osnovan 1995. godine radi zaustavljanja širenja bespravne gradnje i špekulacija terenima podno slavnog vulkana, kao i radi zaustavljanja kriminalnog upravljanja s cak cetiri odlagališta smeca. Radi se o zoni gdje caruje napuljska kriminalna organizacija Camorra: u mjestu Ottaviano u srcu parka djelovao je poznati mafijaški boss Raffaele Cutolo.

Camorra je godinama iskorištavala kamenolome podno Vezuva gdje se odlagalo na tisuce tona otpada svakojakih izvora, kontrolirala je bespravnu gradnju i zaradivala milijuna eura. Osnovan je park, ali problemi ocito ostaju.

Proteklog je tjedna predsjednica europske parlamentarne istražne komisije Judith Merkies izjavila da je Rim svojevremeno dao cvrste garancije europskim institucijama da nece otvarati nova odlagališta u nacionalnom parku. "Nakon te odluke Italija može zaboraviti na 145 milijuna europskih fondova koji su trenutno zamrznuti", rekla je Merkies dok iz Europske Komisije stiže najava teških sankcija Italiji.

Bez obzira na prijetnje, talijanska vlada ide dalje zacrtanim planom: premijer Berlusconi je odlucio da ce novo odlagalište poceti s radom, a upravljanje odlagalištima preuzima talijanska civilna zaštita. Na prošlotjednoj izvanrednoj sjednici vlade razmatrala se i mogucnost slanja vojske radi sredivanja sigurnosnih uvjeta, no utvrdeno je da policija uspijeva kontrolirati situaciju.

Na podrucju nacionalnog parka Vezuv, koji se prostire na 7.259 hektara, razvijena je poljoprivreda, proizvodi se od rajcica do vina. S obzirom na to da je zemlja vulkanskog porijekla, odlagalište prijeti podzemnim vodama, a takva se situacija vec odražava na tržište poljoprivrednih proizvoda.


Podijeli: Facebook Twiter