Na venecijanski način zaveslat će i umaška posada 

Na turniru sudjeluju i Puljani - selekcije Uljanika (M. ANGELINI)
Na turniru sudjeluju i Puljani - selekcije Uljanika (M. ANGELINI)

I ove će godine predstavnici Zajednice Talijana Fulvio Tomizza iz Umaga i Zajednice Talijana Savudrija nastupiti kao jedna veslačka ekipa na velikoj povijesnoj regati u Veneciji, potvrdila nam je predsjednica Zajednice Talijana Fulvio Tomizza iz Umaga, Florianna Bassanese Radin i član skupštine Pino Degrassi, u svojstvu vođe puta.

Očuvana umjetnost veslanja 

- Najznačajnija i najvelebnija venecijanska fešta, prema dostupnim podacima, započela se organizirati oko 1300-te godine u vrijeme vladavine dužda Giovannija Soranze, a bila je 
posvećena proslavi blagdana Djevice Marije. Regata se u novije vrijeme organizira u čast svih veslača koji su njegovali i sačuvali umjetnost veslanja na venecijanski način i u čast pripojenja Venecije Kraljevini Italiji 1866. godine, slaveći na taj način prošlost Serenissime, ispričala nam je Bassanese. 

- Veslanje na venecijanski način ili voga alla veneziana je veslanje u stojećem stavu i svojstveno je veslačima svih barki iz lagune. 
Natječu se različite umjetničke udruge, veslačka društva i udruge zanatlija, a naše dvije Zajednice Talijana s područja Umaga imaju tu povlasticu sudjelovanja kao jedina ekipa iz inozemstva, još od 2001. godine do 2005., da bi potom nastupilo razdoblje odustajanja od regate, koje traje do 2010. godine, kada se osobno, kao Predsjednik Zajednice Talijana zalažem za povratak regati.

U posadi ribari iz Savudrije i Umaga

Najveći broj članova posade na našoj barci, na kojoj će se vijoriti zastava Grada Umaga, čine umaški i savudrijski ribari, njih dvanaest, nadovezao se Degrassi.

Povijesna regata starta u nedjelju, 3. rujna iz Canala Grande do slavnog plutajućeg 
sidrišta nasuprot palače Ca' Foscari, uređenog u povijesno ruho za tu priliku. (S. BOSNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter