Na Veloj šterni održan 5. Susret vespista

Vespe na Veloj šterni
Vespe na Veloj šterni

Čak ni visoke temperature od 31 stupnja Celzija u hladu nisu spriječile vespiste da se odazovu tradicionalnoj lipanjskoj manifestaciji Vespa na Veloj šterni, susretu vozača i ljubitelja najpopularnijih motocikala svih vremena, koji je u svom petom izdanju na starogradskom trgu Vela šterna, jednom od najljepših u Istri, okupio četrdesetak vozača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Na najstarijoj vespi, modelu iz 1957. godine, dovezao se Slovenac Jože Bevčič, iz Sežane, koji je prošao nešto manje od stotinjak kilometara kako bi prvi puta sudjelovao na susretu vespista.

"Privuklo me druženje s istomišljenicima" rekao nam je Jože. Iz Trsta je stigao Rudi Sverko. "Buzet je lijep, trg Vela šterna prekrasan, a prijatelji vespisti odlični", prenio nam je svoje utiske dugogodišnji sudionik buzetskog susreta.

- Ispunili smo sva očekivanja koja smo imali kada smo pokrenuli susret, izjavio je Boris Jurevini, predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa klub Hrvatske, koji je uz Mjesni odbor Buzet Stari grad i Radio Zonu, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, pripremio već standardne sadržaje.

Susret doprinosi turističkoj promidžbi starog grada. Vespisti iz Italije i Slovenije oduševljeni su starogradskim ambijentom i nerijetko se vraćaju kao turisti, zadovoljan je bio i predsjednik MO Buzet stari grad Goran Jambrošić.

Dio vespista. osim u revijalnom, sudjelovao je i u natjecateljskom dijelu susreta. te je na padinama starog grada odvozio i svije brdske utrke koje se boduju za Vespa Alpe Adria Cup. U kategoriji do 76 kubika (automatik vespe i vespe s brzinama) prvi je bio Domagoj Sulovski iz VK Istre; drugi David Jurevini iz VK Medulin. U kategoriji male karoserije (vespe bez vodenog hlađenja) na prvo se mjesto plasirao Moreno Lisjak VK Istra.

U kategoriji do 226 kubika  (PE, PX vespe bez vodenog hlađenja) prvi je bio Nace Povalej VK Ljubljana; drugi Roberto Ricci VK Trieste, a treći Peter Suhadolnik VK Ljubljana. U kategoriji vespe "oldies" (proizvedene do 1976. godine), prvi je bio Franci Gričar VK Ljubljana; drugi Boris Glavič (VK Ljubljana), a treći Matjaž Bevčić.

Vespisti su tijekom svog boravka na Buzeštini obišli i Hum - najmanji grad na svijetu. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter