Na Vegetarijanskoj Istri najbolji restoran Pjero

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mate Jelovac i Martina Cossetto, ekipa restorana Pjero iz Kremenja, najbolje je, prema ocjeni peteroclanog žirija, kuhala na drugoj gastro priredbi Vegetarijanska Istra u Plomin Luci. Na svojevrsnoj uvertiri u trodnevni Festival samoniklog bilja u Kršanu, predstavili su se i pazinska Vinja te restoran Riva, domacin manifestacije.

Organizatori iz opcinske i županijske Turisticke zajednice kulinarskim nadmetanjem, koje je inicirao Drago Orlic, žele promovirati specificnu ugostiteljsku ponudu istocne Istre, na tragu zamisli da Kršan postane prepoznatljiv kao opcina samoniklog bilja.

Pobjednicki tim trijumfirao je tiramisuom od šparuga i paštetom od tih šumskih krasotica. Potonje je jelo bilo najbolje po ukusu publike.

- Tiramisu od šparuga jedna je od najoriginalnijih slastica koju sam probao od Vladivostoka do Los Angelesa, porucio je skladatelj Alfi Kabiljo, clan žirija. Uz njega, jela su ocjenjivali eno-gastronovinari Franko Lukež i Giuseppe Casagrande te nastavnici kuharstva Stanislav Poropat i Pino Kuhar.



Na meni je Vinja uvrstila juhu od koprive i konfi od vepra sa samoniklim biljem. Riva je, pak, ponudila nabujak od samoniklog bilja s umakom od hrena i koromaca te zdravi pijat, na kojem se našla pita od koprive, maslacka i zacinskih samoniklih trava, sarma od medvjedeg luka, jecma i samoniklog bilja te kajgana od tofua i šparuga. Sve se zalijevalo vinima Tomaz iz Motovuna i Ivancic iz Novigrada te maslinovim uljem Negri iz Labina.

- Ovo je još jedan dokaz da se s jednostavnim namirnicama može pripremiti dobar pijat. Uvijek je zanimljivo obnoviti recepte nonine kuhinje. Ocekivao sam, medutim, i kombinaciju s ribom, buduci da smo na moru, primijetio je Casagrande, glavni urednik revije Papageno.

I Orlic, vanjski suradnik županijskog TZ-a, koji je vodio priredbu, dotaknuo se požutjelih kuharica: "Ki je u selu prvo zna za bišteku od telca?! Bili smo kraljevi vegetarijanske kužine! I pršut je bolji ku prasac ji samoniklo bilje, a ne ono s cin ga mi hranimo", rekao je.

- Svi su nas poceli kopirati s festivalom zdravih travki, prije svega Vodnjanci. Mi smo opcina samoniklog bilja i nitko drugi! Ostalima treba reci: "Vi ste plagijatori!", osvrnuo se Orlic na novonikle istovrsne manifestacije u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter