Na veceri s Drakulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobicna književna vecer potaknuta nedavno izdanom knjigom Borisa Perica "Na veceri s Drakulom" sinoc je u istoimenoj konobi zaseoka Danijeli kraj Kringe spojila gastronomiju i književnost.

Posjetitelji su ovog puta imali priliku ne samo cuti, vec i isprobati što se jelo na dvoru vlaškog kneza Vlada Tepeša Drakule, a za to se pobrinulo osoblje konobe, na celu s kuharicom Mirjanom Fabris, koje je pripremilo niz vampirskih jela koja su opisana u Pericevoj knjizi.

Zapocelo je s žestokim picem dobrodošlice te hladnim predjelom: domacim kruhom s umakom od cešnjaka uz napitak Vampirska krv. Za toplo predjelo stigla je transilvanijska juha od cešnjaka, dok je za glavno jelo poslužena piletina s paprikom uz bugarsku juhu od jogurta. Kao desert poslužena je panakota s malinama. Citavo se vrijeme moglo piti buteljirano crno vino "Jure Grando".



U meduobrocnim stankama o knjizi su govorili moderator Davor Šišovic i Peric koji su kazali da cešnjak, koji danas nedvojbeno vežemo uz Drakulu, zapravo nikad nije spomenut ni u jednom tradicionalnom mitu o vampirizmu, vec je to fantazija književnika Brama Stokera.

Šišovic je spomenuo da je Grando, otkad je populariziran, postao subjekt desetak knjiga. Mitovi i legende su dio naše baštine, a da bi živjeli moramo ih prepricavati zakljuceno je. Poznati hrvatski književnik Branko Cegec predstavio je vlastitu nakladu Meandar Media u kojoj je izašla knjiga.

Tinjanski nacelnik Mladen Rajko predstavio je novi tinjanski suvenir Križ papaliž - drvenu ogrlicu s posebnim simbolom koji "služi za zaštitu od štriga". Simbol je preuzet iz knjige "Štorice od štrig i štrigun" Drage Orlica koji je pojasnio da nije dovoljno samo imati na sebi Križ papaliž, vec da se odbace uroci tri puta prstom, ne dižuci ga, proci od vrha križa do dna. Spomenimo još da ce konoba Danijeli i ubuduce, ali samo po najavi, nuditi neobicni vampirski meni.


Podijeli: Facebook Twiter