Na Vangi se pokreće projekt obnovljivih izvora energije

Na Vangi odsjedaju državnici
Na Vangi odsjedaju državnici

U izvješću o provedbi plana upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za 2015. godine, kojeg je objavio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) spominju se i brijunske državne rezidencije, za koje se navodi da barem posljednjih 30-ak godina nisu ni približno zadovoljavajuće održavane.

Državne rezidencije koriste se povremeno, ali tada u visoke državničke svrhe, pa bi infrastrukturno neprestano trebale

biti u odličnom stanju, napominju u DUUDI-ju. Također, navodi se da je njihovo dovođenje u tehnički ispravno stanje, sukladno današnjim standardima prvi korak prema njihovu racionalnijem korištenju.

Bijela vila i Jadranka

Tako je primjerice prošle godine završila cjelovita obnova krovova Bijele vile i Vile Jadranka, koja je ujedno dobila i nove spremnike za kotlovnicu. Sve vile su sanirane od oštećenja zbog prodora voda, a dobivene su i konzervatorske smjernice za obnovu kupaonica. Također, na otoku Vanga sanirani su plaža i pješačke staze. U izvješću se navodi da su do 31. prosinca 2015. godine u rezidencijalnim objektima na Brijunima troškovi održavanja (tekućeg i investicijskog) realizirani u visini od 2,9 milijuna kuna.

Kada je riječ o korištenju rezidencija u 2015. godini, ističe se da se ti objekti koriste na osnovi važećih odluka Vlade Republike Hrvatske, na temelju kojih se onda ispostavljaju i računi

za naknadu troškova korištenja. Sada je u planu predlaganje izmjene odluke Vlade o korištenju rezidencijalnih objekata, a na temelju stvarnih troškova tekućeg održavanja i korištenja objekata. Dodajmo kako je u rezidencijalnim objektima tijekom 2015. godine evidentirano 118 noćenja, plus deset cjelodnevnih posjeta.

Zanimljiv je podatak da je tijekom povlačenja JNA s Brijuna izvorna dokumentacija odnesena u Beograd, a tada su također započeti popisi i valorizacija zatečenih umjetnina, te drugog umjetničkog inventara i bibliotekarske građe, što nije nastavljeno tijekom idućih godina. To bi se pak trebalo nastaviti u ovoj godini.

Tijekom prošle godine odrađena je prva faza pripreme za uvođenje alternativnih i obnovljivih izvora energije na otoku Vangi, te je pokrenut projekt za postavljanje alternativnog i autonomnog, obnovljivog izvora električne energije za izdvojeni otok Vangu.

Pitali smo DUUD-i što se konkretno planira u sklopu tog projekta te u kojoj je fazi.

Skenirana Vanga

Iz DUUDI-ja odgovaraju da je suradnjom Državnih nekretnina d.o.o., Hrvatskog restauratorskog zavoda te Instituta "Rade Končar" pokrenuta inicijativa za projekt energetskog napajanja alternativnim obnovljivim sustavom za rezidencijalne objekte na otoku Vangi, koji čini prirodnu i spomeničku cjelinu.

- Skeniran je teren otoka Vange i napravljen je očevid lokacije, te je Hrvatski restauratorski zavod odaslao prijavnicu pri Ministarstvu kulture za izradu Konzervatorske studije utjecaja alternativnih sustava opskrbe energijom na zaštićeni krajolik otoka Vange. Ovisno o odobrenju programa, sljedeća faza treba biti izrada konzervatorske studije kojom će se analizirati moguća tehnička rješenja, koja će biti ekološki i ekonomski prihvatljiva, te svakako integrirana na primjeren način u vizuru otoka, odgovaraju iz državnog ureda.

S obzirom da konzervatorska studija još nije u postupku izrade, u DUUDI-ju nisu mogli potvrditi ukupnu vrijednost projekta, dodajući kako nisu iste vrijednosti, primjerice vjetrosustava, ili fotonapona, te da stoga nije primjereno iznositi paušalne ocjene.

Rezidencijalni prostor na oko 8.246 kvadrata

Rezidencijalni kompleks Brijuni prostire na tri otoka (dio na Velikom Brijunu, Vangi/Krasnici i Galiji), te obuhvaća oko 8.246 kvadratnih metara rezidencijalnog prostora. To uključuje šest rezidencijalnih zgrada koje su valorizirane kao zaštićeno

kulturno dobro u sklopu brijunskog otočja, deset manjih pratećih gospodarskih objekata, oko 100 tisuća kvadrata parkovne površine, šume i nasada te vinograd, voćnjak. Tu su i plaže, interne ceste, putovi i staze. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter