Na Van Goghovu Autoportretu je njegov brat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni "Autoportret sa slamnatim šeširom" Vincenta van Gogha zapravo je portret njegova brata Thea, tvrde strucnjaci Van Goghova muzeja u Amsterdamu, nakon istraživanja cije su rezultate objavili na 600 stranica.

"Po dosad uvriježenom mišljenju, Vincent van Gogh nikada nije slikao brata Thea o kojemu je ovisio", navodi se u priopcenju muzeja. No, Louis van Tilborgh, jedan od njegovih glavnih strucnjaka, smatra da djelo iz 1887. s muškarcem u svijetlom šeširu i tamnoplavoj jakni, zapravo prikazuje Thea, pet godina mladeg brata slavnog umjetnika.

"Taj se zakljucak temelji na nekoliko ocitih razlika izmedu dva brata", piše u priopcenju muzeja u kojemu se ukazuje na tocke koje ih razlikuju, poput urednosti brade i zaokruženosti uha, "karakteristika koje Vincent nije posjedovao". "Oblik i boja Theove brade, više oker nego crvena, takoder je pokazatelj da je on slici, kao i boja ociju, te nacin odijevanja", isticu u muzeju.

"Portret takoder odgovara Theovim fotografijama", izjavio je Louis van Tilborgh. Muzej je sliku vec preimenovao u "Portret Thea Van Gogha".

Theo van Gogh umro je šest mjeseci nakon što se njegov brat ubio u srpnju 1890. u Francuskoj u 37. godini. S obzirom na to da su i za života bili nerazdvojna, braca su pokopana zajedno.

Rezultati tog istraživanja prikupljeni su u katalogu sa 600 stranica Louisa van Tilborga i još tri strucnjaka muzeja u kojemu se nalazi najveca zbirka slika i pisama Van Gogha.


Podijeli: Facebook Twiter