Na Valkanama lift za ulazak u more

Valkane beach festival, u dva izdanja, donio je tek obilje zabave (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Valkane beach festival, u dva izdanja, donio je tek obilje zabave (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Na kupalištu Valkane pušten je u rad lift za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, zahvaljujući kojega će lakše ulaziti, i izlaziti, u more. Puštanju u funkciju, prije čega je prethodila prezentacija rada lifta kojeg je isprobao Željko Kladušan, prisustvovali su gradonačelnik Boris Miletić i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, zajedno s brojnim predstavnicima i tajnicima društava osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, koji djeluju na području Pule i Istarske županije.

Četiri nova kolica

Ovom prigodom prezentirana su i nova invalidskim kolicima za sunčanje i kupanje, od čega jedna za samostalno korištenje te jedna korištenje uz pomoć pratioca, a o njima će se, od 15. lipnja, brinuti spasioci na plaži. Ukupna investicija u lift i četiri kolica te kabine za presvlačenje za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti iznosi gotovo 200 tisuća kuna, a Grad Pula je pola tog iznosa dobio od Istarske županije.

- Briga o potrebama osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti jedan je od ključnih prioriteta Grada Pule i prilikom svakog projektiranja i adaptacije vodimo računa kako bi im olakšali mobilnost i povećali dostupnost svih sadržaja, te u konačnici i samu kvalitetu života u gradu. U proteklom smo razdoblju napravili veliki iskorak u svim našim javnim objektima u kulturi kako bi im pristupačnost bila omogućena i drago mi je da smo danas i ovim primjerom pokazali da itekako razmišljamo o njihovim potrebama a što ćemo činiti i ubuduće, naglasio je gradonačelnik.

Lift za ulazak u more osoba s invaliditetom i smajene pokretljivosti montirala je varaždinska tvrtka Orto Rea d.o.o., a Pula je na ovaj način, nakon što je na Valkanama prošle godine uređeno sunčalište i ležaljke za osobe s invaliditetom, podigla kvalitetu usluga na plažama. Ovime je Grad nastavio aktivno s uređenjem i obogaćivanjem plažnih prostora novim sadržajima, posebno namijenjenih osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Zadovoljne udruge

- Prošle godine smo u ovu lokaciju, u suradnji s društvima osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, uložili pola milijuna kuna, a ovo je nastavak ulaganja kako bi se osobama s invaliditetom olakšao ulazak u more, usto smo realizirali i garderobe. Kolica koja smo nabavili bit će korištena ovdje i na Hidrobazi, a i dalje ćemo nastaviti s ovakvim ulaganjima u suradnji s Društvom tjelesnih invalida, rekao je pročelnik.

Iako je prilikom prezentacije u kojoj je sudjelovao Kladušan bilo malo početnih problema, predstavnici brojnih udruga istaknuli su zadovoljstvo još jednim sadržajem koji će im olakšati pristup moru. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter