Na Valdebeku prosvjedov zbog bazne stanice na kući gradskog vijećnika

Žitelji Monte Magna prosvjedovali su ispred kuće vijećnika Janka Žužića na kojoj su tri antene (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Žitelji Monte Magna prosvjedovali su ispred kuće vijećnika Janka Žužića na kojoj su tri antene (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek i pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić primili su danas u prostorijama Komunalne palače predstavnike žitelja Mjesnog odbora Valdebek koji se protive postavljanju bazne stanice teleoperatera na krov privatne kuće u ulici Monte Magno, inače u vlasništvu vijećnika Janka Žužića ispred čije je kuće u petak navečer održan i miran prosvjed.

"Mičite antene!", "Žužiću, van!", "Koliko košta naše zdravlje?"

- samo su neke od parola koje su izvikivali i na transparentima nosili susjedi Janka Žužića, mirno prosvjedujući ispred njegove kuće protiv baznih stanica teleoperatera, koje je dao postaviti u lažne antene na svom krovu. Okupilo se sedamdesetak stanovnika Valdebeka, među kojima velik broj djece, koji su zagovarali svoje pravo na zdrav okoliš, bez elektromagnetskog zračenja i zviždanjem i nošenjem šarenih balona. Skup su osiguravali policajci i sami građani iz Društva Zdravo Naselje, udruge koja je i organizirala prosvjed.

Puh Belci je tijekom sastanka u Gradu poručila da, iako Grad nije nadležan za postavljanje elektroničke opreme i ima ograničene mogućnosti  koji se odnose na njihovo postavljanje, od početka stoji uz građane jer je njihovo zdravlje najvažnije.

Sastanku je u ime udruge u osnivanju "Zdravo naselje" prisustvovao i njen tajnik Branko Kovač Vujčić koji je poručio kako će se pitanje baznih stanica u Hrvatskoj riješiti isključivo promjenom zakona za što će se, kaže, i dalje boriti.

- Živim sto metara od antene, zabrinuta sam za svoj zdravlje, zdravlje svoje obitelji, ali i brojne djece koja žive u okolici antena, rekla je Gordana Tomičić, iz ogranka Društva Zdravo naselje - Valdebek. Kako je navela, preko puta spornih antena su dvije stambene zgrade u kojima živi puno mladih obitelji s djecom, u okolici su i dva vrtića, a cijelo naselje broji oko tristo djece. (K. FLEGAR, B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE, 16. TRAVNJA


Podijeli: Facebook Twiter