Na utrci Dan Uljanika gotovo tisuću natjecatelja

Masovka na staru (Dejan ŠTIFANIĆ)
Masovka na staru (Dejan ŠTIFANIĆ)

Jubilarna 30. utrka Dan Uljanika koja se poklapa sa 156. obljetnicom pulskog brodogradilišta privukla je jutros gotovo tisuću trkača svih dobnih skupina da trčeći na dva kilometra na dionici za osnovce, odnosno 8,6 km na trasi za odrasle, koji su zajednički obilježili ovu veliku godišnjicu.

Čak 197 natjecatelja krenulo je u glavnu utrku, da bi ih 186 i ušlo u cilj, dok je 767 osnovaca i osnovki istrčalo dionicu od 2 km. Tako je ukupno 953 natjecatelja istrčalo jednu od dviju utrka. Trčali su svi, od klinaca do najstarijeg, Josipa Bepa Nadenića koji upravo sutra slavi 79. rođendan. Utrku, dakako, nisu propustila niti četiri mušketira koja su nastupila na svih 30 utrka - Mato Tomić, Rajko Šarčević, Georg Rappel - Geo i Ozren Rnjak.

Gledano rezultatski, dobili smo novog pobjednika glavne utrke kod atletičara, i dobro znano lice na pobjedničkom postolju među atletičarkama. Poznati hrvatski dugoprugaš Dražen Dinjar iznenadio je vrlo jaku konkurenciju i prvi prošao ciljem ispred Slovenca Blaža Grada i rekordera po broju pobjeda na ovoj utrci, četverostrukog pobjednika Zorana Žilića, te neuništivog Drage Paripovića.

- Ovo mi je treći nastup na ovoj utrci, prvi sam puta nastupio još prije 12 godina, ali ovo mi je prva pobjeda - rekao je nakon prolaska kroz cilj Dražen Dinjar. - Ovo mi je jedna od nadražih pobjeda jer je ostvarena u vrlo jakoj konkurenciji. Uoči starta razmišljao sam da bih bio presretan trećim mjestom, tako da me iznenadilo što sam stigao prvi. Krenuo sam jako od samog starta, diktirao sam tempo gotovo 90 posto utrke jer nemam dobar finiš, pa jedino na taj način, tempom, mogu "slomiti" konkurente. To što sam na koncu dobio Žilića na "njegovoj stazi" jer je ovdje slavio rekordna četiri puta i Slovenca Grada koji me nedavno na Zagrebačkom polumaratonu dobio za pune tri minute, posebna je čast.

Za razliku od utrke atletičara gdje je konkurencija bila jača nego proteklih godina, među atletičarkama pobjednica Barbara Belušić, članica AK Istra, nije imala težak posao jer u Pulu nisu došle glavne joj konkurentice ove utrke proteklih godina, Marija Vrajić i Suzana Alberini.

- Ovo mi je treća pobjeda na ovoj utrci. Kad sam vidjela da mi konkurentice nisu došle, odlučila sam se za solo utrku, tako da sam u istom ritmu istrčala koliko mi je bilo potrebno za pobjedu - rekla je najbolja istarska atletičarka Barbara Belušić. - Drago mi je da sam pobijedila na ovom jubilarnom izdanju ove, meni, najdraže utrke. Prvi sam puta trčala kroz Uljanik još davne 1995. godine kad sam u 1. razredu srednje škole trčala utrku na 2 km, rekla je Belušić. (Roberto CAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter