Na Umaštini pocela berba rajcica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Umaštini je u nedjelju pocela berba pomidora. Najprije su beraci i kombajni krenuli u "obradu" Segeta i Špinela, jucer je bila stanka da bi se u Podravkinom pogonu za preradu rajcica Povrce uštimali novi strojevi, a vec se danas nastavlja berba na preostali dio od 170 hektara (od kojih 50 hektara na Puljštini), koliko ove godine ukupno ima površina pod rajcicom.

Predsjednik umaške udruge proizvodaca industrijske rajcice Pomidor Dario Makovac kaže da se ocekuje srednja godina, što bi znacilo oko 60 tona prinosa po hektaru.

- Berba ce trajati najmanje mjesec dana. Ove godine ima ukupno 25 proizvodaca, vecina ih je uclanjena u našu udrugu. Zadovoljni smo prinosom i kvalitetom plodova, kao i suradnjom s tvornicom koja nas prati. K tome, Podravka je uložila u poboljšanje proizvodne opreme, tako da ce ove godine moci dnevno primati oko 300 tona sirovine. Otkupna cijena pomidora po kilogramu i dalje je 80 lipa, rekao je Makovac.

Kiša spasila sezonu


Pomidore su na Umaštini sadili od 19. travnja do sredine svibnja, do kada je posadeno 3,5 milijuna sadnica. Podsjetimo da je cak 1,2 milijuna sadnica dolazi od domaceg proizvodaca iz Poreca, obitelji Užila, koja svake godine dobiva sve vecu narudžbu od Podravke. Time se smanjuje uvoz iz Italije iz koje je ove godine stiglo oko milijun sadnica.



Uvjeti su bili idealni, tereni odlicni, temperatura dobra, a sadnice kvalitetne. Iako je nasadima zaprijetila i suša, kiša koja je padala prošlog mjeseca uspjela je popraviti situaciju. Makovac veli da ih je kiša stvarno spasila, a da je pala pocetkom srpnja bilo bi još i bolje.

- Dugotrajna suša pocela se osjecati u nasadima i navodnjavanje u takvim slucajevima nije moglo puno pomoci. Sorte koje prve dozrijevaju voda je tad dobro namocila i više ih nije trebalo navodnjavati, veli celnik Pomidora.

K tome, kiša je nakon toga nastavila padati u više navrata sve do proteklog vikenda, pa je berba mogla poceti tocno kada su pomidoraji i planirali - oko 1. kolovoza. Prije toga poljoprivrednici (ne samo proizvodaci rajcica) nisu baš spavali, ali zbog ucestalih padalina koje ometaju turistima ugodan boravak na moru mogli su naposljetku odahnuti. Da bude još bolje, za ovaj tjedan, kada je pocela berba, meteoprognoze su povoljne - bit ce suncano i ne previše toplo, što ce svakako olakšati posao u kampanji.

Umag u znaku rajcica

Kao i svake godine, pocetak berbe simbolicno ce se obilježiti Danom rajcica u cetvrtak, tijekom kojeg ce se odvijati strucni skup u umaškoj gradskoj vijecnici, a navecer na Trgu slobode pucka fešta od pomidori na umaškom Trgu slobode.

Strucni dio otvorit ce strucnjaci tvrtke Podravka koji ce govoriti o proizvodnji te poljoprivredne kulture na podrucju Istre i smjernicama za daljnji razvoj. Teme ce biti i proizvodnja presadnica rajcice za preradu u Italiji, uporaba antistresnih mikrobioloških gnojiva, zatim govorit ce se o biološkim aktivatorima tla i njihovoj primjeni u proizvodnji povrca i europskim preporukama za zaštitu rajcice od bolesti i štetnika.

Navecer ce se na trgu izložiti razne vrste rajcica koje se koriste u proizvodnji Podravkinog asortimana, održat ce se izbor za najveci pomidor Istre, a nakon službenog javnog vaganja, uslijedit ce i nagrade. Miris pašte i fuža sa šugom od pomidora širit ce se umaškim zaljevom, a sve ce to dodatno zaciniti zabavno-glazbeni program. Sav prihod od prodaje hrane i pica ici ce uobicajeno u humanitarne svrhe. Fešta ce poceti u 20 sati, a uz Podravku organiziraju je Grad i Turisticka zajednica Umaga, Istarska županija i udruga Pomidor. (Piše Tanja KOCIJANCIC)

Lani obilne padaline smanjile prinose

Lani je bilo posadeno 3,2 milijuna sadnica industrijske rajcice, kvaliteta plodova bila je dobra, s obzirom na visoki postotak suhe tvari koje sadrži što je važan sastojak u preradi za konacnu kvalitetu soka rajcice.
Preobilne padaline koje su tijekom svibnja pogodile 20-ak hektara na podrucju Špinela, Jeci i Segeta potpuno su natopile nasade i uzrokovale štete, što je rezultiralo dobrano smanjene prinose. Zbog toga je pobrano tek oko 5.000 tona, što je ipak bio porast u odnosu na 2009., kada je prinos bio 4.500 tona. U tvornici su se optimisticno nadali ukupnoj kolicini od 8.500 tona (zbog cega su morali razliku nabaviti iz uvoza), a koji bi se mogao ostvariti u 2011., ako sve bude teklo po planu.
Od Grada Umaga pomidoraji su lani dobili simbolicnu naknadu štete od poplave, procijenjene ukupno na sedam milijuna kuna, u iznosu od 50.000 kuna.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter