Na ulice izlazi 50.000 umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prosvjeda facebookovaca i branitelja, na redu su i umirovljenici. Barem tako proizlazi iz priopcenja Bloka umirovljenici zajedno i Akcije socijaldemokrata Hrvatske (ASH) koji su najavili da ce 23. ožujka u 11 sati okupiti 50 tisuca osoba na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Tamo ce se, kako su ustvrdili, održati dosad najveci i najmasovniji prosvjedni skup hrvatskih umirovljenika.

- Nakon niza prosvjeda raznih interesnih grupacija više je nego žalosno da umirovljenici moraju svoja prava štititi na ulici. Na prosvjedni skup umirovljenika ide se iz razloga što su vec dvije godine zamrznute mirovine, a bit ce zamrznute još dvije godine jer su cijene skocile i do sto posto. Time se vodi morbidna politika hrvatske Vlade jer ce za cetiri godine umrijeti 100.000 umirovljenika, navodi u priopcenju Zlatko Klaric, koordinator Bloka umirovljenika i predsjednik ASH-a.

Na skupu ce tražiti od Vlade da odmah odstupi ako ne ispune njihove zahtjeve, a to je odmrzavanje zamrznutih mirovina, ukidanje po hitnom postupku saborskih i povlaštenih mirovina, kanaliziranje oduzete mirovine i novca u fondove umirovljenika i primjena zakona o uskladenju mirovina, da mirovine rastu rastom placa.

- Mi smo legalisti i necemo ici na Markov trg jer svi su oni tu na Trgu žrtava fašizma, pa nas tako mogu vidjeti kako cemo bez obzira što su umirovljenicima oduzeli dostojanstvo prosvjedovati dostojanstveno, dodaje Klaric. Pozvao je sve umirovljenike da im se prikljuce.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja kazao je da bi prosvjede podržao da ih organiziraju udruge umirovljenika poput Sindikata umirovljenika hrvatske ili Matice umirovljenika.

- Zadaca politicke stranke nije pozivati na nemire i prosvjede vec koristiti sredstva politicke parlamentarne borbe. Ova stranka i slicne male stranke koje se pojavljuju samo pred izbore pokušavaju zbuniti birace i skrenuti pažnju na sebe. To su politicki avanturisti, komentirao je Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter