Na ukrajinskom frontu ratuju dobrovoljci iz Istre!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Ukrajini se događa socijalna revolucija, a ne etnički rat kako to želi prikazati ruska propaganda na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom", otkriva nam profesionalni francuski ratnik, 47-godišnji Gaston Besson, koji već dvije godine živi u Puli i jedan je od glavnih osnivača i koordinatora ukrajinskog bataljuna AZOV. Taj se bataljun bori na jugoistoku Ukrajine, u Mariupolju, gdje živi oko pola milijuna Rusa i Ukrajinaca.

Besson nas je primio u svom pulskom domu, no nerado govori s novinarima jer kaže da ga stalno nadziru policija i tajne službe i ne treba mu dodatna eksponiranost.

Rođen u Meksiku, a još u ranoj mladosti, sa 17 godina, pridružio se vojsci. Ratovao je u Burmi, Laosu, Kolumbiji, Nigeriji, Surinamu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. Danas je umirovljeni satnik Hrvatske vojske i ratni invalid. Oženjen je Hrvaticom s kojom ima troje djece. Prije tri mjeseca ranjen je na ukrajinskom frontu, a iz zadnje borbe stigao je prije par tjedana.

- Ja ne nosim pušku i ne ratujem, već na terenu organiziram sve što treba. Zadužen sam za dolazak i regrutaciju novih boraca u bataljun koji danas ima oko 1.200 dobrovoljaca. To su mahom profesionalni vojnici u 40-im godinama, među kojima osim Ukrajinaca ima i dosta stranaca. Primamo samo Europljane. Uglavnom su to Skandinavci, Ukrajinci koji žive u inozemstvu, Slovaci, dobrovoljci s Baltika, ima i Srba, kaže Besson i otkriva da se trenutno na teritorije Ukrajine u AZOV-ovim postrojbama nalazi i 25 hrvatskih državljana, među kojima su i dobrovoljci iz Istre.

Njegova ukrajinska priča počela je nakon ustanka na kijevskom Majdanu kada je kupio kartu za Ukrajinu i otišao u novu revoluciju.

- Bataljun je u početku imao 70-ak boraca, a danas ih je više od tisuću. Svi odreda prolaze zahtjevu obuku u strogim vojničkim kampovima u kojem ostaju 15-ak dana, nakon čega se upućuju dalje na teren, govori Besson.

- Svi koji dođu gutaju svakakva govna. Ako im se recimo prije pivo, lete van. U kampu se ustaje u zoru, trči se, provodi se kompletna vojna obuka koju vode naši specijalisti. Nedostaje nam oružja, uniforma, a imamo i svoj račun na koji nam oni koji žele uplaćuju novac jer smo totalno neovisni. Svi borci koji prođu zahtjevan dril i selekciju sami snose troškove puta u Ukrajinu i sami kupuju uniformu, čizme, napominje Besson te ističe da među borcima ima i nekoliko žena.

Hrvati koji su tamo odreda su bivši vojnici, neki i visokopozicionirani, i potpuno su materijalno neovisni. Postrojbu čine isključivo profesionalni vojnici s bogatim iskustvom i znanjem. "Nije nam bitna količina, već kvaliteta, ali mnoge odbijam i govorim im da ne mogu pristupiti jer će poginuti. Ne trebaju nam klinci koji "briju" na rat i koji će izgubiti život čim dođu, kaže Besson. (D.BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter