Na udaru stariji radnici i informaticari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je zbog krize u pitanje došla isplata božicnice, regresa i dara za djecu, zaposlenicima u javnoj upravi sada se najavljuju i viškovi. Ukoliko se obistine planovi Vlade o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi za pet posto, bez posla bi moglo ostati 3.250 državnih službenika.

Prvi bi otkaze ugovora o radu dobili namještenici, njih oko 1.500, koji su stekli uvjete za prijevremenu mirovinu i otkup staža. U Istarskoj županiji u državnim službama radi oko 1.200 službenika, a prema ovoj Vladinoj racunici bez posla bi ostalo oko 60 namještenika.

- Tjeraju nas u prijevremene jadne mirovine, a s druge strane strahujemo za svoja radna mjesta. Tko ce placati naše racune, odnosno minuse po tekucim racunima? Prosjecna otpremnina u državnim službama za cijeli radni staž iznosi devet tisuca kuna, što je javna sramota, istice Denis Buršic, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Nakon starijih radnika, na udaru su i grupacije službenika zaposlenih po pisarnicama i racunovodstvima te informaticari, koje se namjerava izdvojiti iz sustava državne uprave i zaposliti u raznim agencijama.

- Time bi ovi radnici izgubili sva prava koja sada imaju po kolektivnim ugovorima, a pitanje je bi li s nama u uredu radili isti ljudi ili neki drugi. Kakva je to državna uprava gdje ce primarne poslove podrške obavljati razne privatne agencije ili možda i državne? Zar je moguce da ce u jednom uredu raditi par službenika od kojih ce jedan imati placu državnog službenika, a drugi neke agencije, možda vecu, a možda i manju, upozorava Buršic.

Napominje i da je Vlada bez provedbe detaljne analize zaposlenosti u državnoj i javnoj upravi, a koju najavljuje tek za godinu dana, odredila brojke službenika koji moraju napustiti ovu službu. Takoder, intencija je da se na svaka dva službenika koji prestanu raditi zaposli svega jedan novi, što dodatno unosi nemir medu djelatnike državnih službi.

- Viškova nema, radimo mnogo i uvijek nedostaje ljudi. Više ne postoji mogucnost ni novog zapošljavanja, vec samo institut premještanja radnika, a jedan bi djelatnik trebao odradivati posao za dvoje. Uvjeti rada su vec sada teški, istina, sustav je informatiziran, ali mi i dalje uz rad na racunalu moramo obavljati mnogo papirologije, dodaje.

Istice da je prosjecna placa državnih službenika ispod državnog prosjeka, svega cetiri tisuce kuna, te da sindikat nema nikakve namjere pristati na dodatno smanjenje materijalnih prava kao što su regres, božicnica i dar za djecu. Navodi da se ova reforma državne uprave uvodi na brzinu, bez suradnje sa socijalnim partnerima.

- Izgleda da ce ukidanje kriznog poreza platiti zaposleni u državnoj i javnoj upravi jer se gubitak na jednoj strani želi nadoknaditi pljackom službenickih placa na drugoj, zakljucuje.


Podijeli: Facebook Twiter