Na udaru inspektora ugostitelji, iznajmljivači i trgovci…

Posebno će se nadzirati festivali na kojima se okuplja veliki broj posjetitelja
Posebno će se nadzirati festivali na kojima se okuplja veliki broj posjetitelja

Siva ekonomija predstavlja velik problem u cijeloj Europi, pa i u Republici Hrvatskoj. Stoga Ministarstvo financija, Porezna uprava nastavlja s provođenjem nadzornih aktivnosti iz svoga djelokruga. Prvenstveno se radi o provođenju pojačanih nadzora izdavanja računa kroz sustav fiskalizacije, koju provode službenici Porezne uprave, u suradnji s Carinskom upravom i drugim državnim tijelima. Nadzori će se, poručuju iz Porezne, obavljati kontinuirano tijekom cijele ljetne sezone, u sve dane (uključujući i vikende) u vremenu od 0 do 24 sata, kako na Jadranu tako i u unutrašnjosti zemlje.

Posebna pozornost u provedbi nadzora koje provodi Porezna uprava bit će usmjerena na nadzore u djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza i drugih uslužnih djelatnosti. U koordiniranim akcijama s Carinskom upravom pratit će se i nadzirati sva značajnija događanja, posebno festivali na kojima se okuplja veliki broj stranih i domaćih posjetitelja.

- Obzirom da je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, vrijeme prilagodbe odavno je prošlo, ali još uvijek određeni broj poreznih obveznika izbjegava evidentiranje prometa i plaćanje poreza na štetu svih građana Hrvatske. Svojim postupcima takvi porezni obveznici potiču sivu ekonomiju i nelojalna su konkurencija urednim poreznim obveznicima, poručuju iz Porezne, te naglašavaju da se sustav nadzora svakoga dana nadograđuje, pruža sve dublji uvid u način poslovanja i navike obveznika, što ovlaštenim inspektorima omogućava sve učinkovitije i preciznije provođenje nadzora.

Osim nadzora fiskalizacije, provodit će se, doznajemo, i nadzori naplate kod obveznika koji imaju evidentirane nepodmirene obveze javnih davanja. Poduzimat će se sve mjere sukladno zakonu, naročito prema neizdavateljima računa, odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet, te u slučajevima evidentiranih nepodmirenih dugovanja prema Državnom proračunu.

Na kraju, iz Porezne pozivaju sve građane da i dalje sudjeluju u suzbijanju utaje poreza, odnosno da nastave prijavljivati nepravilnosti putem besplatnog telefona 0800- 1001, web servisa "Pišite nam"  http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx  ili dolaskom u najbližu ispostavu Porezne uprave. Ispravnost računa može se provjeriti na posebnom web servisu http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter