Na udaru ilegalni automehanicari, ne dobri susjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inspektori nece goniti susjede i prijatelje koji si pomažu u svinjokolji, zamjeni slavine u stanu, ili one koji rade u vinogradu s tisucu-dvije cokota, jer to ne predstavlja ekonomsku djelatnost. Cilj zakona o sprjecavanju neregistrirane djelatnosti, koji je upravo predložila Vlada, jest sprijeciti djelatnost onih koji se obrtom bave gotovo svaki dan, ali nelegalno, i koji su konkurencija registriranim obrtnicima koji pošteno rade i placaju poreze, naglasio je ministar gospodarstva ?uro Popijac.

Ministar tvrdi da su mediji potpuno krivo protumacili namjere spomenutog zakona i da su tvrdnje prema kojima inspektori nece kažnjavati samo one susjede i rodake koji si pomažu u krugu od 500 metara potpuno izvucene iz konteksta.

- Pomoc je pomoc, a mi ovdje govorimo o necem drugom - o neregistriranoj djelatnosti, koju želimo sprijeciti, kaže Popijac.

- Inspektori bi trebali trcati za onima koji nelegalno pripremaju hranu za priredbe (catering), zbog cega registrirani ugostitelji danas gube posao. Puno je i stolarija koje izraduju kuhinje i ostali namještaj, a nisu prijavljene, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtnicke komore, koji je na zajednickoj konferenciji za novinare s Popijacem zahvalio Vladi na tom prijedlogu zakona.

- Price o kažnjavanju onih koji pomažu u svinjokolji padaju u vodu: bitno je da se ta "pomoc" ne dogada svaki dan, kaže Ranogajec.

- Gledajte, smisao zakona je sprijeciti, primjerice, automehanicara koji svoj posao radi nelegalno u susjedstvu registriranog kolege. Inspektori danas mogu kontrolirati registriranog automehanicara ili stolara, ali ne mogu uci u njihovu radionicu ako nisu prijavljeni. Prema novom zakonu, oni ce to moci, objasnio je Popijac i ponovio da treba razlikovati pomoc od gospodarske djelatnosti.

- Nama nije cilj popuniti proracun, nego sprijeciti nelojalnu konkurenciju našim obrtnicima i pokrenuti val zapošljavanja, tvrdi ministar.

- Obrtnici ne mogu pokrenuti to zapošljavanje ako se ne sprijeci nelegalna konkurencija, dodao je Ranogajec.

Vlada je u prijedlogu spomenutog zakona navela da joj je cilj borba protiv sive ekonomije, koja u Hrvatskoj, prema procjeni Svjetske banke, iznosi 35 posto BDP-a. Novim zakonom kaznit ce se ne samo one koji narucuju oglase za neregistriranu djelatnost, nego i one koji te reklame objavljuju.


Podijeli: Facebook Twiter