Na Učki započeo s radom ornitološki kamp

Učki prate jesensku Na seoba ptica - Veliki Planik
Učki prate jesensku Na seoba ptica - Veliki Planik

Ptice selice lete na jug, a njihovo prelijetanje preko Učke ni ove godine neće proći nezapaženo. Na Učki je upravo započeo s radom dvanaesti po redu ornitološki kamp koji će na području lokve Rovozna potrajati narednih pedesetak dana. Javna ustanova Park prirode Učka organizira ga u suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba.

Biolozi-ornitolozi će uz pomoć vertikalnih ornitoloških mreža, loviti ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve te ih prstenovati. Na takav se način prati jesenska seoba ptica i bilježe značajni podaci o putovima migracije ptica na ovom području.

Mreže su od samih početaka postavljene u blizini najveće trajne lokve na Učki, na koju se ptice dolaze okrijepiti vodom.

- Smisao je da se na istom mjestu i na isti način prati migriranje ptica te se dobiju usporedivi podaci, te iz  godine u gonu mogu pratiti trendovi, napominje ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić.

Ptice se prstenuju aluminijskim ili plastičnim prstenovima na kojima je ugraviran jedinstveni broj, a prije puštanja svakoj se određuje vrsta, spol, starost, masa i veličina. Sve se odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.

Među zanimljivostima, Vasilić je istaknuo da je najveća do sada uhvaćena ptica bila sova ušara, najveća europska sova s rasponom krila i do 180 centimetara. Lani se među učkarske ornitološke mreže zapela vrlo rijetka ptica šareni kulik, gnjezdarica dalekog sjevera Europe i Azije, te Škotske i ponekih alpskih visoravni. Do sada je u Hrvatskoj zabilježeno svega nekoliko takvih ptica.

Od zanimljivih prošlogodišnjih ulova valja izdvojiti zelenu žunu koja je u dvanaest godina ornitološkog kampa uhvaćena tek nekoliko puta. Zelena žuna nije rijetkost na ovom području, već se samo rijetko hvata u ovakve mreže u koje se uglavnom hvataju manje ptice pjevice. U ornitološkom kampu koji traje do početka listopada, moguće je i volontirati. Svi zainteresirani prethodno se trebaju javiti u Javnu ustanovu PP Učka. Poziv volonterima na svojim Internet stranicama uputila je i Udruga za biološka istraživanja BIOM iz Zagreba. Dobrodošli su svi koji žele provesti dan, tjedan ili mjesec u kampu te iz blizine upoznati kako izgledaju crvendać, crnokapa i siva grmuša, kos, obični zviždak, šumski zviždak i vatroglavi kraljić, čuti ili vidjeti zanimljive vrste kao što su suri orao, bjeloglavi sup, sivi sokol, pomoći u radu s pticama, pobjeći od civilizacije, upoznati se sa zaštitom ptica u Hrvatskoj i Europi. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 - GO02929725.jpg

Na Učki prate jesensku seoba ptica - Veliki Planik

 

 

OKVIR

Četrnaest mreža

Kao i prijašnjih godina, i ove godine je metoda lova jednaka; postavlja se 14 mreža, po 12 metara dužine i 3 metra visine, ukupno 168 metara ornitoloških mreža postavljenih u makiji i uz rub najveće bare u Parku prirode Učka. Mreže se podižu u zoru, spuštaju u 11 sati za popodnevnu stanku te se opet podižu od 16 sati do noći. Ne koriste se sredstva za umjetno privlačenje ptica; hranilice, glasanja, modeli.

 

 

ANT:

"Smisao je da se na istom mjestu i na isti način prati migriranje ptica te se dobiju usporedivi podaci, te iz  godine u gonu mogu pratiti trendovi."

Egon Vasilić

 - GO03115518.jpg


Podijeli: Facebook Twiter