Na Učki mećava, za vikend još snijega

Snijeg na Učki pred Dopolavorom snimio je Sandro Perlić iz Istrameta
Snijeg na Učki pred Dopolavorom snimio je Sandro Perlić iz Istrameta

Snijeg je u petak opet zabijelio Učku, u središnjoj Istri padala je susnježica, a snijeg se na riječkom području spustio vrlo nisko prema moru. Prema pisanju portala Istramet, odnosno prema javljanju njihova člana Sandra Perlića, nešto prije podne napadalo je s mećavom 20-ak centimetara.

Dok je u zaleđu Rijeke snijeg padao već na 100 metara nadmorske visine, a snježni pokrivač zadržavao se na visini od 300 metara, u središnjoj se Istri, gdje je susnježica padala pri 1,5 stupnjeva Celzija, snijeg se nije hvatao na tlu. I temperature zraka na Poluotoku, barem na njegovom sjeveru i središtu, bile su primjerenije godišnjem dobu. Najhladniji je, prema Istrametovom mjerenju, bilo u petak u jutarnjim satima na Vojaku na Učki gdje je zabilježeno -3,5 stupnjeva Celzija, dok su Lanišće, Buzet i Ćepić mjerili između -1,8 i -1,3 stupnjeva Celzija. Očekivano najtoplije bilo je uz obalu južne Istre.

Državni hidrometeorološki zavod u 10 sati je u Pazinu izmjerio temperaturu zraka od 2,8 stupnjeva, a na pulskom aerodromu 5,2 stupnja. Prema prognozi Zavoda i u subotu se mogu očekivati obilnije oborine, a na Jadranu su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Mada se u subotu poslijepodne nadamo sunčanim razdoblja, sa zapada se očekuje novo naoblačenje s kišom.

"Na Jadranu vjetrovito uz umjeren i jak sjeverozapadnjak koji će poslijepodne okrenuti na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu uglavnom od 4 do 9, a najviša dnevna od 5 do 10 na kopnu te između 9 i 14 stupnjeva na obali i otocima", piše u prognozi DHMZ-a za subotu. Tijekom vikenda, prema Istrametu, treba očekivati promjenjivo vrijeme, s čestim i obilnim kišama, a u gorju i snijeg. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter