Na Učki i Platku i do pola metra snijega?

M. ANGELINI
M. ANGELINI

Sve meteorološke prognoze upozoravaju na dolazak hladne fronte koja će već u subotu ujutro zahvatiti gorska područja i donijeti pravu snježnu mećavu uz stvaranje debelog pokrivača. Tako se i za Učku i Platak najavljuje i do pola metra snijega pa se vozači pozivaju na izniman oprez u prometu, jer bi kiša koja će padati u jutarnjim satima, mogla naglo prijeći u snijeg.

Također, u prognozi je i jaka bura s olujnim udarima. Ta hladna fronta već će sredinom subote zahvatiti Gorski kotar, a zatim će se u nastavku poslijepodneva proširiti i na istarsko područje uz naglo okretanje vjetra na istočnjak i buru uz pad temperatura zraka.

Prema prognozi koju je ovih dana objavio pazinski Istramet, u subotu se očekuje oblačno vrijeme uz povremenu kišu, a s intenzivnim prolaskom hladne fronte u poslijepodnevnim satima ne isključuje se niti mogućnost grmljavine. U prvom dijelu dana puhat će umjeren, na jugu Istre te otvorenom moru povremeno jak jugozapadnjak, dok će sjevernije od Limskog kanala vjetar biti osjetno slabiji.

Jugozapadni vjetar u poslijepodnevnim i večernjim satima naglo će zamijeniti umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima prolazno s olujnim udarima, ističu u Istrametu te dodaju da će, s burom i padom temperature zraka, kiša u gorju naglo prijeći u snijeg kojeg će biti u obilnijim količinama. U višim dijelovima Gorskog kotara ponegdje može pasti i 40-ak centimetara.

U noći sa subote na nedjelju s istarske strane Učke i Ćićarije doći će do spuštanja snijega na oko 500 metara nadmorske visine, dok u riječkom zaleđu pahulja može biti sve do 350 metara.

- Veći dio dana temperature zraka bit će razmjerno visoke te se neće značajnije mijenjati u odnosu na protekle dane, dnevne vrijednosti kretat će se između 12 i 15 stupnjeva, pišu prognostičari Istrameta.

U noći i tijekom prvog dijela nedjeljnog prijepodneva bit će oblačno vrijeme uz povremene, uglavnom slabe oborine. Na Učki i Ćićariji iznad 500 metara nadmorske visine padat će snijeg, a pahulje nakratko mogu zalepršati i u višim dijelovima središnje Istre iznad 350 metara nadmorske visine. Međutim, u Istrametu ističu da se snježni pokrivač ne očekuje.

U noći i prijepodne puhat će većinom umjerena i jaka bura, no sredinom dana vrlo brzo će oslabjeti te na otvorenom moru prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Navečer slijedi ponovno jačanje bure na umjerenu jakost. Minimalne temperature zraka bit će od 2 do 7 stupnjeva Celzija, a dnevne vrijednosti između 7 i 11 °C.

U prognozi koju je dao Istramet za ponedjeljak u prvom se dijelu dana prognozira djelomice sunčano vrijeme, no kako dan bude odmicao, tako očekuju i sve više oblaka uz mogućnost slabih oborina. U gorju iznad 500 metara opet je moguć snijeg, dok će u nižim dijelovima padati kiša. Puhat će umjerena, na poznatim lokalitetima povremeno jaka bura. Jutarnje temperature zraka bit će od minus 3 stupnja Celzija u unutrašnjosti do 5 stupnjeva uz obalu, a dnevne vrijednosti neće prelaziti 10 stupnjeva. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter