Na Uckarski sajam pješice, autom i autobusom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prijevoju Poklon ove ce se nedjelje od 10 do 20 sati održati Treci uckarski sajam. Prilika je to da Park prirode Ucka predstavi kulturnu i etnološku baštinu kroz izvornu gastronomsku ponudu, tradicijsku hranu i pica, stare zanate, glazbu i obicaje, tradicionalne proizvode i djelatnost. Organizator sajma je Javna ustanova Park prirode Ucka, pokrovitelji su Primorsko-goranska i Istarska županija i Grad Opatija, a medu medijskim pokroviteljima je i Glas Istre.

- Uckarski sajam spaja dvije susjedne županije, a cilj mu je otrgnuti od zaborava tradicijske vrijednosti i prezentirati zašticeno podrucje parka, rekla je ravnateljica Javne ustanove Suzi Petricic na jucerašnjoj konferenciji za novinare kojoj su bili nazocni i dožupanica Primorsko-goranske županije Nada Turina ?uric, zamjenik župana Istarske županije Vedran Grubišic, gradonacelnik grada Opatije Ivo Dujmic i predsjednik Upravnog vijeca Parka prirode Miljenko Depolo.

Tijekom nedjeljnog sajma mali proizvodaci predstavit ce proizvode od meda, ljekovitih trava, uckarski sir, proizvode od puževa, domace rakije i likere, smokvenjak, istarski pršut, vino i rakiju. Posjetitelji ce moci razgledati etno-izložbu Lovranštine, autohtone istarske instrumente, izložbu gljiva Ucke i Cicarije, prezentaciju Veprinca i njegove tradicije, loncarenje po starinski. Clanovi konzorcija Žicare Ucka prezentirat ce dosadašnje aktivnosti ciji je cilj more povezati s planinom. Medu sajamske zanimljivosti, Petricic je uvrstila tor s autohtonim životinjama.

Od 12 sati, u polusatnim blokovima, trajat ce edukativna predavanja. Seriju otvara Roman Ozimec sa temom "Upravljanje okolišem korištenjem izvornih pasmina i sorti", slijede izlaganja Mladena Kucinica "Cudesni svijet mrava", Damjana Miletica "Autohtona jela u obogacivanju gastro ponude našeg kraja", Filipa Šrajera "Mediteranska kamena gradnja - obnova na ho-ruk" i Grge Frangeša "Perunova zagonetka – tragovi dnevnog slavenskog kulta na istocnim obroncima Ucke".

U 13.30 sati nastupit ce Puhacki orkestar Lovran, Folklorno društvo Pazin, Ženska klapa Roc, harmonikaš Benjamim Klanjac iz Poljana, a u 17 sati Bruno Krajcar i gosti, Lidija Percan i Daniel Nacinovic.

Gosti sajma su prekogranicni partner Parka prirode Ucka, Regionalni park Škocjanske jame iz Slovenije te mreža škola Parka prirode Ucka, škole iz Lupoglava i Mošcenicke Drage.

Na sajam se može doci pješice u suradnji s PD Knezgrad iz Lovrana. Polazak je u 10.15 sati iz Lignja. U suradnji s PD Glas Istre organizira se planinarski pohod V. Ucka-Sedlo – Vojak – Poklon. Pohod pocinje u 10 sati ispred restorana Dopolavoro. Organizirana je izvanredna autobusna linija sa polaskom iz Opatije, stajalište Slatina.

Starom županijskom cestom preko Ucke prometovat ce se jednosmjerno iz smjera Veprinca prema Istri. Posjetitelji sajma moci ce uz predocenje bona za prolazak kroz tunel, placati sponzoriranu tunelarinu od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila.


Podijeli: Facebook Twiter