Na Učkarski sajam došlo 8.000 posjetitelja


Na mjestu gdje se sljubljuje Istra s Kvarnerom, na prijevoju Poklon koji se nalazi 922 metra iznad površine mora čije se plavetnilo vidi s ovoga prijevoja, danas je po šesti put održan Učkarski sajam koji je ponovo uz lijepo nedjeljno vrijeme privukao veliki broj Riječana, Istrana, ali i stranih turista.

Na Učki se moglo kušati ovčji i kravlji sir, istarski pršut, mesne proizvode od istarskog goveda, proizvode od meda, ljekovitih trava, domaće marmelade, tjestenine, tartufe, maslinovo ulje, rakije, smokve, marune, jabuke, vina, kolače i brojne druge proizvode domaćih proizvođača s Učke i okolice.

Osim razgledavanja, degustiranja ili kupnje domaćih proizvoda na nekom od 43 tipiziranih štandova posjetitelji su mogli naučiti kako se nekad plelo košare, izrađivalo bačve, obrađivalo vunu, lončarilo po starinski, kovalo novčiće ili pak razgledati izložbu gljiva Učke i Ćićarije koju je priredila riječka udruga gljivara Ožujka.

Važno je istaknuti da se na Poklonu mogao kušati certificirani Učkarski sir Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Maliki iz Male Učke koja na sebi nosi oznaku "Proizvedeno u Parku prirode Učka".

Djeci je vjerojatno najzanimljiviji bio tor s autohtonim životinjama u kojem se nalazilo istarsko govedo, krava s teletom, koza, magarac i ovca pramenka. U edukativnoj radionici iza planinarskog doma održana su prigodna predavanja: Dinka Matošević je govorila o novom štetniku Marunovoj osi šiškarici, Amir Muzur o povijesti turizma na Učki, Dušan Jelić o "Daru života", a održana je predstava za djecu "Mrav, mrav, mrav i cvrčak".

Procjenjuje se da je tijekom dana od 10 do 20 sati Učkarski sajam obišlo oko osam tisuća posjetitelja koji su okrepu mogli pronaći na gastronomskim štandovima koji su po povoljnim cijenama nudili lovački gulaš od vepra, srneći kotlić, kobasice s kupusom, maneštru, grah s kobasicom, ali i srdele te školjke.

Promet se ove godine odvijao jednosmjerno na način da se iz Istre do Poklona dolazilo starom cestom preko Male Učke, a odlazilo preko Veprinca, a zatim kroz tunel Učku u smjeru Istre pri čemu je tunelarina za posjetitelje manifestacije stajala deset kuna.

Organizator manifestacije bila je javna ustanova Park prirode Učka, a pokrovitelji Istarska županija, Primorsko - goranska županija i Grad Opatija.  (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter