Na TV-u bez dekoltea i minica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kad gledatelj ne uoci što voditelj ima odjeveno i fokusiran je na izgovoreno, voditelj je pravilno odjeven!" - ovo je osnovno pravilo, masnim slovima napisano i debelom crtom podvuceno, u materijalu kojim se definiraju pravila odijevanja u programu HRT-a, poglavito u Informativnom programu HTV-a.

Pravila su servirana djelatnicima tog programa ovih dana, i to uz odluku "kojom se svi voditelji emisija Informativnog programa HTV-a obvezuju na dolazak u garderobu istog programa zbog odijevanja pripremljenih odjevnih kombinacija od strane kostimografa, odnosno eventualne prilagodbe odjece koju imaju na sebi pravilima televizijskog odijevanja".

Pravila vec postoje

Neslužbeno se saznaje da su napisana pravila zapravo podsjetnik na ono što vec postoji. Službeno se o motivima za pisanje podsjetnika u kojem se djelatnike podsjeca i da vrsta odjece i obuce ovisi o tome da li u kadru sjede ili stoje, jucer nije moglo saznati ništa, jer je stvar internog karaktera.

Podsjetnik, medutim, uvjeravaju nas oni koji ce se po njemu odijevati, pooštrava dosadašnje obicaje. Vrijedi se stoga s pravilima upoznati, ako ništa ono da bi oni koji placaju pristojbu sutra znali tko se pravila drži pa je neupadljiv posve, a tko ih bezobrazno krši dekolteom, šminkom i nakitom.





Za muškarce je na snazi znatno manje pravila nego za žene. Muškarci moraju nositi sakoe klasicna kroja ili odijela neutralnih tonova; sivo, plavo, smede, bež, crno. Košulje su jednobojne pastelnih boja klasicnog kroja s klasicnom kragnom. Kravate decentnog uzorka, a cipele uskladene s bojom remena i odijela. Frizura uredno pocešljana i kosa podšišana bez upotreba boja za kosu ili cešljanja prema celu. Nakit je zabranjen.

I kod žena su sako, kostim i odijelo klasicne naravi, bez naglašenih intervencija u kroju i tkanini. Majice su jednobojne, bluze ili košulje nenaglašenog kroja u pastelnim bojama sa zatvorenim dekolteom. Cipele su zatvorenih prstiju. Dužina suknje ili haljine mora biti ispod koljena, a carape su obavezne u boji kože, neupadljive i bez sjaja. Najstrože je zabranjen nakit, pogotovo naušnice koje dopiru do ramena.

Kako to provesti

I šminka mora biti neupadljiva, umjetne trepavice su najstrože zabranjene. Tolerira se nježno rumenilo koje daje zdravi izgled, decentni ruževi, a lak za nokte mora biti u neutralnim tonovima. Posebna se pažnja posvecuje frizuri, ona mora biti uredna i neupadljiva, redovito bojana, bez izrasta, njegovana, a duljina kose može biti najduže pet centimetara ispod ramena.

Ako je kosa duga, može se zacešljati iza ramena. Izraženi pramenovi i velike kovrce ne prolaze. Pritom se izricito veli da modni trendovi u šišanju i friziranju nisu poželjni, vec se "slijedi stil klasicne, neupadljive, bezvremenske frizure!".

Pravila su to. šteta je jedino što u njima ne piše tko kontrolira da li se provode, odnosno tko je junak koji ce primjerice Katji Kušec narediti da doma ostavi kravatu, a Dijani Culjak da se ošiša neupadljivo i bezvremenski. (S. PAVIC/Novi list)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter