Na tržnici oznaceni domaci proizvodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Devet proizvodaca povrca i voca koji svoje proizvode prodaju na pulskoj tržnici jucer su dobili certifikate da su njihovi proizvodi "pravi domaci", odnosno da se uzgajaju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nedaleko od Pule. Tako ce kupci moci u obilnoj ponudi voca i povrca, koje se ponekad uzgaja i na suprotnim stranama svijeta, odabrati upravo ono garantirano domace.

Certifikat su zaslužili Valter Peruško s OPG-a Erman, inace predsjednik udruge Naše voce i povrce, potom Zlata Laginja, Kristijan Božic, Ornela Jurcan, Lucano Šikic, Danica Peruško, Drenjina Juras, Loredana Mirkovic i Borika Petrovic.

Petrovic nam je tom prilikom rekla da povrce uzgaja kod Šikica, a na tržnici prodaje od 1974., kada je posao naslijedila od svekrve. Certifikat joj, veli, puno znaci jer ce kupci napokon lako prepoznati njene, domace proizvode. Slicno nam je rekla i Marija Božic, koja na tržnici radi cak 33 godine.

- Bavim se uzgojem povrca u okolici Pomera i proizvodnjom kiselog kupusa. Nadam se da ce ovaj certifikat ljude uvjeriti da je sve prirodno, domace, jer i nakon svih tih godina neki u to još ne vjeruju, veli ona.

Veljko Mirkovic, direktor Tržnice, ovom je prilikom rekao da je cilj projekta uspostaviti što direktniji kontakt izmedu prodavaca i kupaca, ne bi li se stvorilo povjerenje u kvalitetu proizvoda. To je, naveo je, posebice bitno u današnje vrijeme, kada za velik dio prehrambenih proizvoda nismo sigurni gdje se i na koji nacin proizvode ili kako su skladišteni.

Inace, ovaj certifikat, koji se dodjeljuje u sklopu promicanja domace poljoprivredne proizvodnje te prodaje voca i povrca garantiranog porijekla, nosi naziv "Proizvod hrvatskog seljaka", a svi ce ga dobitnici istaknuti na prodajnom mjestu. Dodjeli su prisustvovali i predstavnici Grada te Božo Granic, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.


Podijeli: Facebook Twiter