Na tržnici buzara od 120 kilograma pedoća

Glavnom meštru Budimiru Žižoviću pomagali su dečki iz Rock Caffea, direktor Tržnice, predsjednik Gradskog vijeća…
Glavnom meštru Budimiru Žižoviću pomagali su dečki iz Rock Caffea, direktor Tržnice, predsjednik Gradskog vijeća…

U velikoj padeli danas se na središnjoj pulskoj tržnici pripremala buzara od pedoća. Planulo je gotovo 500 porcija, a kušali su ih brojni Puljani, ali i inozemni gosti. Kako kaže Budimir Žižović, glavni kuhar, na mnogim jezicima svijeta pitali su ih što to pripremaju. Pedoće su stigle od uzgajivača iz Santa Marine, ispod Vabrige, i Žižović veli da su bile sjajne kvalitete. 

U velikoj padeli završilo je čak 120 kilograma pedoća, začinjenih sa šest litara vina, šest litara maslinovog ulja, pet kilograma mrvica, oko tri kilograma češnjaka i dva kilograma peršina. Buzara je pripremana u dvije ture, jer toliku količinu pedoća nije mogla odjednom "podnijeti" ni golema feštarska padela u vlasništvu Tržnice i Turističke zajednice Pule.

Povod je kraj ljeta, a motiv je da se sezonsko povrće, riba, školjke, gljive koje se mogu kupiti na pulskoj tržnici odmah mogu staviti u padelu. Prije tri tjedna na istom se trgu pripremala peperonata, a sad je pravo vrijeme za pedoće, jer su sada bolje nego usred ljeta. Njihovo vrijeme zapravo tek dolazi, bit će još punije, kaže nam Budimir Žižović koji zajedno s pulskom Tržnicom i ekipom iz Rock Caffea vodi ovu već tradicionalnu manifestaciju. U kuharskom dijelu posla rukave su zasukali i direktor Tržnice Renato Perc, Ivan Krizman i predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek, a dogradonačelnica Elena Puh Belci došla je provjeriti kako im je to uspjelo. Točala je kruh u buzaru i, čini se, bila jako zadovoljna. Feštu je domaćom, mediteranskom glazbom začinila skupina In vino veritas. 

- Buzara od pedoća jako je jednostavno jelo koje bismo trebali češće spremati. Ima jedan mali problem – malo je pedoća na tržištu i dosta su skupi. Kilogram je 25 kuna, a to je previše, međutim nema ponude, nema količine na tržištu kojom bi se oborila ta cijena. Šteta, jer to je drevna, tradicionalna hrana, svi kažu da su pedoće najbolja školjka, vrlo brzo i jednostavno se spremi i ima zaista poseban gušt. Tu i tamo ih pojedemo u restoranu, ali doma ih sve rjeđe pripremamo. Iako sada dolaze očišćene izravno od uzgajivača i odmah ih možemo staviti u teću, kazuje Žižović.

Veli da nemamo dovoljno pedoća ni za domaće tržište, a imamo odlične vale i čisto more, dobre uvjete za uzgoj, te se nada razvoju i većem broju uzgajališta u Istri. Što se tiče recepata za pripremu pedoća, kaže da ih ima jako puno – prepolovljeni pedoći s malo začina peku se u pećnici, mogu se spremiti u školjci sa špagetima, naročito kad se dodaju i druge vrste školjki, od očišćenih pravi se dobar šugo i tako redom. (D. PALIBRK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter