Na tršćanskim plažama oglašen crveni alarm zbog morskog psa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Popularna uzrečica »Hvali more, drž' se kraja« pokazala se ovih dana više nego proročanskom nakon što je na rado posjećenim tršćanskim plažama uz lungomare oglašen crveni alarm zbog – morskog psa! Visoko uzdignutom crvenom zastavicom i povicima da odmah izađu iz mora spasioci su davali do znanja brojnim kupačima da im prijeti opasnost iz dubina. Alarmirane su i sve interventne službe, od Lučke kapetanije do Obalne straže, a čiji su djelatnici na plovilima obilazili plaže tragajući za nepozvanim gostom.

– Bilo je gotovo 13 sati kada smo ugledali da se površina mora nekako čudno mreška. Supruga i ja smo se tada sunčali i hvala bogu nismo bili u moru. Najprije smo ugledali crnu siluetu vrlo blizu površine, a tada i peraju kako izranja te donji dio leđa morskog psa. Izronio je na udaljenosti manjoj od dvadeset metara od plaže, a prema našim procjenama bio je dužine metar i pol do dva metra, ispričali su za tršćanski list Il piccolo supružnici Ezio Di Francesco i Nella Esposito, koji su na godišnjem odmoru u Trstu. No nisu bili jedini jer je samo nekoliko minuta ranije 44-godišnji ribar Alessandro Cralli, plivajući u blizini, također nadomak obale, svega nekoliko metara dalje od njega ugledao isti prizor. Iako u njegovom slučaju morski pas nije izronio na površinu, medijima je kazao kako s obzirom na profesiju zna raspoznati radi li se o dupinu ili morskom psu. Ribar i kupači nisu čekali niti trena već su uzbunili spasilačku službu na toj plaži, a oni nadležne službe.

– Plovilo Obalne straže približilo se većom brzinom plaži na kojoj radim kao spasilac. Rekli su mi da istog trena svim kupačima signaliziram da odmah izađu iz mora. Kolega i ja smo tada žurno podigli crvene zastavice za opasnost, a pomogli smo se i zviždaljkama koje su dodatno ljude upozorile da se nešto neuobičajeno događa. Većina je kupača, zaprepaštena i uplašena, izašla iz mora, no bilo je i onih koji su se ponašali kao da se to njih ne tiče. Kupačica srednje dobi nije uopće željela izaći, unatoč svim upozorenjima i objašnjenjima. Čak je vikala da je tako nešto smiješno, a dok sam bio okrenut leđima, iza mene je jedan mladi dečko skočio u more kao da to uopće nije njegova briga – ispričao je spasilac Luis Petracci. (Šarlota BRNČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter