Na tribini o Brijuni rivijeri 15-ak Štinjanaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek dvadeset ljudi, od kojih 15 mještana Štinjana, odazvalo se javnoj tribini koju je u Mjesnom odboru sazvala Gradanska inicijativa Brijuni rivijera. Tema je bila potpisani ugovor Brijuni rivijera za podrucje Hidrobaze i Monumenti-Katarina.

Vili Cukon iz Inicijative kratko je podsjetio zašto je Inicijativa nastala te cime se ovih godina bavila. Uz rijeci da je ugovor o projektu Brijuni rivijera vec potpisan, no nije i ne može biti konacan, naveo je da ga brine što se u njemu uopce ne poštuju mještani koji na ovom podrucju žive, a kojima je oduzeto njihovo najvece bogatstvo - priobalje i more. Malobrojne je okupljene izvijestio da u projekt ulazi cak petina podrucja Štinjana, odnosno preko 150 hektara najkvalitetnijeg prostora ovog odbora.

- Kada projekt zaživi, Štinjanci ce biti ogradeni kao u getu, a prilaz moru morat ce placati, naveo je Cukon zakljucivši da ce Inicijativa i dalje tražiti smanjenje koncesije na manje od 50 godina, da se sportska lucica s 90-ak vezova da na upravljanje lokalnom ribolovnom društvu i to na isti broj godina na koliko iznosi i koncesija za to podrucje, potom nesmetan prilaz moru, bez placanja, te da postotak od naknade koncesije ide Štinjancima za uredenje mjesta.

O cinjenici da je tribina slabo posjecena rekao je da se mnogi mještani boje, a mnogi su samo robovi politike.

Clanovi Inicijative Zoran Rancic i Bartol Hrvatin podsjetili su i da Štinjan prije pet godina nije postao opcina iako je sve ukazivalo na to da ce se to dogoditi.

- Nas Štinjance skinuli su sa sjednice Vlade u zadnji tren i to samo stoga što je vrli župan Jakovcic tri dana pohodio Vladu i Sanadera, ustvrdio je Cukon navodeci da bi, da je Štinjan postao opcina, sada bili u posve drugacijem položaju.
Iako su, kako su rekli clanovi Inicijative, na tribinu bili pozvani pulski gradonacelnik, fažanska nacelnica i direktor tvrtke Brijuni rivijera, nisu joj se odazvali. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter