Na tragu tablete koja blokira metastaze raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski znanstvenici na tragu su pilule koja bi mogla blokirati sposobnost tumora da se stvaranjem metastaza proširi tijelom. Uspjeli su, naime, identificirati molekulu Cbl-b koja zaustavlja metastaze tumora ili širenje raka određenog organa na udaljene dijelove tijela. Upravo su metastaze tumora glavni razlog zbog kojeg oboljeli od raka gube bitku s tom bolešću.

Namjera je znanstvenog tima koji je došao do ovog otkrića objavljenog u vodećem znanstvenom časopisu Nature, razviti tabletu koja pokreće imunološki sustav, odnosno njegove TAM-receptore, i potiče ih na uništenje stanica raka.

Koliki će biti realni potencijal ovog otkrića u liječenju onkoloških bolesnika znat će se, vele znanstvenici, nakon dodatnih istraživanja kojima će se testirati mogućnosti takvog lijeka i mogućih nuspojava.

Da austrijski znanstvenici idu dobrim smjerom smatra i Maja Herak Bosnar iz Laboratorija za molekularnu onkologiju Instituta "Ruđer Bošković".

- Poticanje imunosustava da ubije metastaze nastoji se postići već dulje vrijeme i na više frontova. Metastaze nastaju u puno koraka, i oni svi moraju biti zadovoljeni, a bit je naći slabu kariku, neovisno o tome hoćemo li ih spriječiti da se razviju, postići da umru putem ili ih ubiti kad se nasele u nekom organu. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter