Na tjednu meda izlaže 11 istarskih pčelara

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Domaća web tržnica nastavlja s provedbom akcije "Izaberi lokalno" u okviru kojega će se tijekom cijele godine organizirati veći broj događanja kojima je zajednički cilj unaprjeđenje marketinga poljoprivrednih gospodarstava i promoviranja istarskih poljoprivrednih proizvoda.

Budući da lipanj u Istri tradicionalno mjesec kada se obavlja glavno vrcanja meda naredna je aktivnost u sklopu "Izaberi lokalno" posvećena upravo medu i drugim pčelinjim proizvodima. Tjedan meda provodit će se od ponedjeljka, 22. do nedjelje 28. lipnja godine kada će se posebno promovirati 11 istarskih pčelara.

Tijekom Tjedna meda posjetitelji će moći posjetiti pčelare i njihove pčelinjake, kušati i kupiti ovogodišnji svježi med i ostale pčelinje proizvode, a na nekima vidjeti i cjelokupni postupak vrcanja.

Inače, vrcanje meda je najslađi i najvažniji događaj tijekom pčelarske godine jer se ubire trud pčela i pčelara. Poklopljeni okviri se otklapaju i iz njih teče najfiniji svježi med, a najveći je doživljaj kušati takav med. Često se u okvirima za vrcanje može naći matična mliječ i cvjetni prah koje se može konzumirati izravno s okvira koji je tek izašao iz košnice. Kako doznajemo, za razliku od lani, "bagremova paša" ovog je proljeća bila jako dobra, pa su i prinosi meda bolji nego prethodnih nekoliko godina.

- Upoznajte tijekom narednoga tjedna vrijedne istarske pčelare, način rada na pčelinjacima, te kroz postupak vrcanja doživite ugođaj pčelarske proizvodnje, pozivaju iz Domaće web tržnice te poručuju da će se ovakve aktivnosti u sklopu manifestacije Izaberi lokalno provoditi kontinuirano te pozivaju i druge proizvođače meda s područja Istre da putem ove aplikacije predstave svoje gospodarstvo i vlastite proizvode te da i oni budu domaćini u sklopu budućih događanja. Detaljnije o samom "Tjednu meda" može se saznati na www.trznica-trg.eu pod rubrikom "Izaberi lokalno" i na Facebook stranici "Domaća web tržnica". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter