Na Titanu vjerojatno postoji ocean

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

NASA-ina svemirska sonda Cassini pronašla je snažne dokaze za postojanje oceana ispod ledene površine najveceg Saturnova mjeseca Titana, objavili su u cetvrtak znanstvenici u Cape Canaveralu.

Otkrice svrstava Titan medu malobrojna poznata mjesta u svemiru za koja se pretpostavlja da kriju velike podzemne zalihe vode, kao što su Jupiterov mjesec Europa i Saturnov manji mjesec Enceladus.

- Mjerenje prilicno uvjerljivo upucuje na postojanje oceana u unutrašnjosti mjeseca, izjavio je voditelj istraživanja Luciano Iess s rimskog sveucilišta Sapienza. "Postojanje vode ne znaci da postoji i život", dodao je. "Ali Titan ima mnogo zanimjivosti - hidrokarbonate, hidrološki ciklus i gustu atmosferu", pojasnio je Iess.

Znanstvenici ne znaju je li podzemni ocean povezan sa stijenama, mogucim izvorima minerala i drugim elementima potrebnima za život.

Prema nalazima Cassinija, Titanov moguci ocean nalazi se oko 100 kilometara ispod površine. Iako na Titanu postoje jezera tekucih hidrokarbonata, poput metana i etana, podzemni se ocean vjerojatno sastoji uglavnom od vode.

- Podzemni ocean mora da se sastoji od vode, ili vode pomiješane s relativno malim postotkom soli, pojasnio je Iess.

Kad bi u oceanu bili tekuci hidrokarbonati, površinski led, koji je teži, potonuo bi i sonda Cassini bi snimila globalni hidrokarbonski ocean na površini, smatra Iess.

Znanstvenici se nadaju da ce usavršiti gravitacijski zemljovid Titana nakon što ga sonda ponovno posjeti 2017. godine.


Podijeli: Facebook Twiter