Na ticanskom Astrofestu proslavljen ljetni solsticij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najkracoj noci u godini, izmedu 21. i 22. lipnja, vec se tradicionalno na ticanskoj zvjezdarnici nedaleko od Višnjana održava Astrofest, festival kojem je jezgra proslava ljetnog solsticija.

Po legendi, te se noci dešavaju misticne i nadrealne stvari, a stara vjerovanja kažu da se vile, vilenjaci, ali i štrige spuštaju na zemlju pa se pale krjesovi za zaštitu od zlih sila.

Festival je poceo prigodnim predavanjem "Štorice od štrig i štriguni" na kojem je Drago Orlic okupljenima govorio o mitskim istarskim bicima.



Uslijedilo je predavanje Korada Korlevica "Arheoastronomija", u kojem je bilo rijeci o staroeuropskim kalendarima te starim obicajima vezanim uz astronomiju i astrologiju. Oba predavanja bila su jako dobro posjecena, a zainteresirani su mogli razgledati i ticansku zvjezdarnicu.

Paljenjem krijesa poceo je nocni dio programa. Mnoštvo posjetitelja okupilo se oko velike vatre, a najhrabriji su i preskakivali plamen. Od glazbenih snaga prvi je nastupio Rijecanin Vlado Simcic Vava, koji je zvukovima gitare ispunio livadu ispod zvjezdarnice.



Svirac australskog tradicionalnog instrumenta didgeridooa Dubravko Lapaine prvo se predstavio sam, da bi mu se nakon nekog vremena pridružili pjevacica Mary Crnkovic Pilaš i gitarist Ivan Uravic, koji uz Lapainea cine grupu Druyd.

Labinski Loell Duinn u svojim skladbama kombinira arapske, španjolske, balkanske te zvukove istarskog podneblja koristeci se raznim jezicima - engleskim, hrvatskim, švedskim te lokalnim dijalektom.

U pauzama izmedu nastupa glazbenika posjetitelje su zabavljale djevojke iz USB-a svojim performansima s vatrenim poima i štapovima. Jutro je, takoder vec tradicionalno, docekano uz bubnjanje i pozdrav suncu.


Podijeli: Facebook Twiter