Na terapiju i potrebne pretrage iz vlastitog doma

Dnevna bolnica i voditeljica dr. Danijela Fabris-Vitković (M. ANGELINI)
Dnevna bolnica i voditeljica dr. Danijela Fabris-Vitković (M. ANGELINI)

Dnevne bolnice trend su u svjetskoj medicini i dio nacionalnog plana razvoja bolnica, na račun kojih se smanjuje broj akutnih ležajeva. One omogućuju obradu pacijenta tijekom radnog dana, bez potrebe noćenja u bolnici. Puno je to jeftinije za budžet javnog zdravstva, ali i sigurnije za bolesnika s obzirom da boravak u bolnici povećava rizik od infekcija a i komotnije je jer se bolesnik ne treba odvajati od obitelji. Master plan bolnica, koji je izradilo Ministarstva zdravlja, u Službi za internu medicinu pulske Opće bolnice predviđa smanjenje broja akutnih kreveta sa 145 na 95 do kraja iduće godine. Sada su negdje na pola puta - imaju 133 ležaja u stacionaru, ali od travnja ove godine uređuju i šire dnevnu bolnicu u kojoj je sada 22 mjesta, a cilj je 25, što kreveta, što stolaca na kojima se u danu izmijeni puno veći broj bolesnika. Voditeljica dnevne bolnice za internu medicinu dr. Danijela Fabris-Vitković kaže da trenutno mjesečno imaju oko tisuću pacijenata, a u planu je da se taj broj i poveća.

Brže do terapije

- Dnevna bolnica organizirana je uz onkološko-hematološku i endokrinološko-dijabetološku ambulantu, na prizemlju ispod uprave u Mornaričkoj bolnici. Dobivenim sredstvima iz donacije preuredili smo i oličili prostor, postavili jedan zajednički prijemni šalter, a očekujemo i nešto novog namještaja. Dnevna bolnica onkologije i hematologije funkcionira od ranije, ali smo sada reorganizacijom posla odvojili pacijente koji primaju kemoterapiju od onih koji primaju transfuziju krvi i krvnih derivata, infuzije željeza i druge terapije. Prvi dolaze u jutarnjoj smjeni, a drugi poslijepodne pa nema više gužve i čekanja da se krevet oslobodi. Umjesto na odjelu, sada u dnevnoj bolnici apliciramo biološku terapiju reumatološkim, imunološkim i gastroenterološkim bolesnicima. Opremili smo se svom potrebnom opremom za primjenu takve terapije, kazuje dr. Fabris-Vitković.

Intencija je da dnevna bolnica radi od 8 do 20 sati, što sada postižu tri radna dana u tjednu, dok su ostala dva otvoreni do 16 sati. Kako se budu jače kadrovski ekipirali, tako će moći produžiti i radno vrijeme, prilagođavajući se radnom danu pacijenata. Pacijent, naime, da bi dobio terapiju u dnevnoj bolnici ne mora biti na bolovanju.

U endokrinološko-dijabetološku dnevnu bolnicu dolaze pacijenti koji imaju šećernu ili neku drugu endokrinološku bolest kao što je vrlo aktualna pretilost. Ovdje ih educiraju - dijabetičare o načinu prehrane, davanju terapije i praćenju razine šećera u krvi, te primaju inzulinsku terapiju što se ranije gotovo uvijek uvodilo samo bolnički. Sada svi bolesnici kojima je u interesu da ne noće izvan svog doma, obave to u sklopu dnevne bolnice. Dolaze i kontroliraju se u gušćim terminima, sve dok ne usvoje potrebno znanje i dobro reguliraju šećernu bolest nakon čega se vraćaju na standardne polikliničke kontrole. (Duška PALIBRK, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter