Na tartufe stigli helikopterom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri su gužve i dalje velike, ali supružnicima Scheinecker trebalo je svega 12 minuta da iz Lovrana stignu na rucak u Livade. Kako? Vrlo jednostavno. Gosti Vile Astra ukrcali su se u Lovranu u helikopter zagrebacke tvrtke Helimax i sletjeli na nogometno igralište ispred restorana Zigante gdje ih je docekao vlasnik Giancarlo Zigante, poznat po tartufima, pa i po onom najvecem na svijetu.

Rucak u dolini Mirne, staništu skupocjenih tartufa, ljetno je iznenadenje koje je svojim vjernim gostima iz austrijskoga grada Welsa priredio vlasnik tvrtke Lovranske vile Vjekoslav Martinko.

- Vec 15 godina u Lovranu promoviramo i razvijamo kvalitetan turizam baziran na baštini, tradiciji, prijateljstvu i kreativnosti. Naša deviza je - gost dolazi kao putnik, a odlazi kao prijatelj. Supružnici Scheinecker ovog su puta došli na svega dva dana i odlucili smo im pripremiti iznenadenje i odvesti ih helikopterom kod Zigantea na tartufe, ispricao je Martinko.



Vožnja helikopterom na rucak ili degustaciju vrhunskih vina nova je ponuda, no ubuduce bi mogla postati cešca praksa jer Martinko se s vlasnikom Helimaxa povezao u namjeri da helikopterski servis postane dio turisticke ponude, s naglaskom na podrucje Istre i Kvarnera. To su ujedno zaceci ovakve ponude jer, tvrdi Martinko, još nitko u Hrvatskoj nije krenuo s takvom vrstom turizma.

Christian T. Scheinecker, vlasnik velike financijske tvrtke koja zapošljava preko pedeset poreznih savjetnika za cijelu Gornju Austriju, rekao nam je da je vožnja od Lovrana do Livada protekla vrlo ugodno. Prilikom leta putnici su uživali u istarskoj panorami na ugodnih 20-ak stupnjeva Celzija, no ipak ih je u Livadama docekalo užarenih 35.

- Izvrsno je što se za svega 12 minuta može doci kod kralja tartufa, rucati i potom se vratiti u Lovran i okupati u moru. To je ekskluzivni sadržaj koji obogacuje turisticku ponudu istarskog podneblja. Sve turisticki razvijene zemlje na svijetu imaju takvu ponudu razgledavanja atrakcija iz zraka, primjerice Niagare ili Kilimandžara, kazao nam je Scheinecker.



Možemo dodati da se helikopteri nerijetko koriste i za ekskluzivne turisticke užitke, primjerice odlazak na skijanje u  nepristupacne planine.

Tvrtka Helimax, rekao nam je vlasnik i pilot Vlaho Maric, registrirana je 2009. godine, no ove su godine nabavljeni prvi helikopteri pa je današnji dolazak u Livade bio ujedno prvi, promotivni let.

- Ovo je nova vrsta turisticke ponude u Hrvatskoj, potvrdio je i Maric. Do kraja godine Helimax ce se nastojati certificirati za školovanje civilnih pilota helikoptera, a drugi dio posla odnosit ce se upravo na turisticke letove tipa današnjeg u Livade ili panoramskih letova.

Da je tartuf koji se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaci i inozemni gosti iz citavog svijeta, no ovo je prvi put da je netko u srce Motovunske šume, jedno od najznacajnijih podrucja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri, na rucak stigao helikopterom. Najskuplje prijevozno sredstvo kojim se njihov gost dovezao na rucak, rekao nam je Zigante, bio je dva milijuna kuna vrijedan mercedes S klase. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)

Cijena? Prava sitnica. Kao i tartufi
Današnja vožnja bila je promotivna, no želite li iz Lovrana helikopterom skoknuti na rucak u Livade, to ce vas koštati 500 eura bez PDV-a. U tu je cijenu uracunat polazak pilota s aerodroma na Krku, slijetanje u Lovranu, potom u Livadama, povratak za Lovran i potom na krcki aerodrom.


Njemacki novinari u Livadama
U Livadama je u ponedjeljak boravila i ekipa njemacke ARTE televizije predvodena novinarkom Mirjanom Momirovic koja priprema prilog za njemacko-francuski kanal o Opatiji kao tradicionalnom ljetovalištu i zanimljivostima iz okolice. Posebno ju je zanimala ponuda tvrtke Lovranske vile koja svojim gostima nudi izlete helikopterima na atraktivne turisticke destinacije u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter