Na svom šetalištu Mate Parlov dobit će i bistu


U subotu, na 25. obljetnicu Hrvatskog olimpijskog odbora, Europski dan sporta i na dan kada je Mate Parlov osvojio olimpijsko zlato u Muenchenu 1972. godine, uređena je fažanska šetnica i službeno ponijela ime najvećeg hrvatskog sportaša. Otvorenje Šetališta - Lungomarea Mate Parlov proteklo je u toplom, više prijateljskom i obiteljskom, nego službenom tonu. Na početku šetnice, kod dječjeg je igrališta organizirana skromna svečanost - kakav je skroman i Parlov bio, rečeno je na otvaranju, te je između ostalih i supruga slavnog boksača Laura Parlov simbolično otkrila Memorijalnu ploču s čitavim nizom vrhunskih uspjeha u prebogatoj sportskoj karijeri Mate Parlova.

Izložba u MMC-u

Bila je tu čitava obitelj Parlov: sin Matko sa suprugom Laurom, kći Mira, unuci Mate Teo i Vita, a uz njih brojni Fažanci, njihovi susjedi i prijatelji, boksački veterani koji su s Matom trenirali od samih početaka, predstavnici Općine, Županije… "Mate zaslužuje i više od ovoga. Općina Fažana neće na tome stati, možda već iduće godine dobit će i bistu na svom šetalištu. Ovdje je trenirao otkad se preselio u Fažanu 1975. I uvijek kad budemo ovuda prolazili, svi ćemo se sjetiti prvog svjetskog prvaka u amaterskom boksu, jedinog koji je osvojio sve medalje u boksu", rečeno je na otvaranju.

Da se bistom zaokruži čitava ova priča, izrazio je želju i Matin sin Matko, zahvalivši se ime obitelji te pozvavši sve u Multimedijalni centar na otvaranje izložbe Sportski put Mate Parlova. U MMC-u je izložen tek dio memorabilija koje obitelj posjeduje; fotografije, videomaterijali i filmski zapisi, uz najznačajnije sportske trofeje, medalje i pehare do kojih je Mate najviše držao. Među njima su pojas za najboljeg boksača svih vremena kada je ušao u Kuću slavnih, medalja koju je dobio kao izbornik boksačke reprezentacije, amatersko svjetsko zlato osvojeno na Kubi 1974.…

Prijatelji iz boksa

Memorijalni centar, kaže nam Matko, planiran u Cararinoj ulici u Puli, nažalost, nikako da zaživi. Ali i dalje pregovaraju s Gradom, kao i o lokaciji za postavljanje spomenika koji će Parlovu u bronci uskoro dovršiti Anto Jurkić - u igri su Portarata, Giardini ili blizina Arene.

Šetalište - Lungomare Mate Parlov proteže se uz općinsku plažu, od dječjeg igrališta do Autokampa Bi Villagea. Da je to zaista lijepa gesta, potvrdili su nam i neki od brojnih pulskih boksačkih veterana koji su jučer pohodili Fažanu. Bili su tu: Josip Čikada, Oto Gerlić, Stevo Povijanić, Ivan Đani Rojnić, Goran Bašić, Radosav Vujović, Veljko Gojković i drugi. Svi ističu veliku predanost sportu, silnu upornost te skromnost i ljudske kvalitete Mate Parlova. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter