Na svijetu je više mobitela s webom nego ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom ove godine web ce uci u fazu u kojoj ce broj mobilnih uredaja s pristupom internetu (u što se ubrajaju prijenosna racunala, ukljucujuci ultrabookove, pametni telefoni, tablet-racunala, citaci itd.) premašiti brojku od sedam milijardi te ce po prvi put u povijesti broj racunala biti veci od broja stanovnika na Zemlji, podaci su medunarodne korporacije Intel koja je zbrojila i analizirala globalni internetski promet. Rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja odredenih usluga.

Prema Intelovim predvidanjima, do 2015. godine broj ce se mobilnih uredaja udvostruciti i dosegnuti brojku od 15 milijardi. U prosjeku ce za svakog korisnika postojati dva uredaja sa zasebnim IP adresama.

Buduci da ce stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, kolicina internetskog prometa nastavit ce se povecavati - do 2018. ce se utrostruciti te ce biti veca od 4,8 zetabajta (4,8 puta 10 na 21) godišnje. Zbog takvog ce porasta, kako se procjenjuje, kolicina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto.

Iz Intela u priopcenju iznose i niz podataka o tomu što se dogodi na internetu u jednoj minuti - na globalnoj se razini prenese 639.800 gigabajta (GB) IP podataka; preuzme se 47.000 aplikacija; unese se više od dva milijuna upita za pretraživanje na Googleu (prije godinu dana taj je broj iznosio svega 694.455); pošalje se 204 milijuna poruka e-pošte (prije godinu dana svega 168 milijuna); 277.000 korisnika prijavi se na svoje racune na Facebooku; pogleda se 6 milijuna web-stranica; na YouTube se prenese 30 sati videozapisa te se reproducira 1,3 milijuna videozapisa; na Twitteru se pojavi 100.000 novih tweetova, a toj se mreži pridruži 320 novih korisnika; na Wikipediji se objavi šest novih clanaka ili unosa; registrira se 1.300 novih mobilnih telefona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter