Na Sveučilištu Jurja Dobrile mjesta za tisuću brucoša

(M. MIJOŠEK/arhiva)
(M. MIJOŠEK/arhiva)

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli donijelo je odluku o upisnim kvotama za sljedeću akademsku godinu. Ukupno će se moći upisati 1.149 studenata preddiplomskih studija, a od toga je za redovne studente koji studiraju na teret Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta odobreno 649 mjesta te još 36 mjesta za studente starije od 25 godina. Riječ je o poticaju Ministarstva da se u visokoškolski sustav uključe i oni koji su srednju školu završili u davnijim danima.

Mjesta za izvanredne studente koji studiraju uz rad i plaćaju školarinu bit će 420, a još 44 za strane studente. Novost je što se studenti koji dolaze iz Europske unije više neće ubrajati u kvotu za strane državljane, već u kvotu za hrvatske, te će imati jednaka prava i pristup obrazovanju kao i hrvatski građani.

- Neznatno smo povećali broj mjesta za kategoriju "redoviti studenti iznad 25 godina", koje želimo potaknuti da se upisuju u većem broju nego dosad. Otvara se novi izvanredni studij za povijest, a drugo ostaje uglavnom isto kao i lani, rekao je rektor Robert Matijašić.

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" na raspolaganju je 760 mjesta, ali osim studija ekonomije i poslovne ekonomije, na koje otpada 502 mjesta, ubrojeni su studij kulture i turizma te informatike, kao i studij na daljinu iz računovodstva. Na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti ima 173 slobodna mjesta na prvoj godini preddiplomskih studija, na Odjelu za humanističke znanosti 142, Odjelu za studij na talijanskom jeziku 31, Odjelu za glazbu 26, dok 17 brucoša može upisati studij Znanost o moru. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter